Monet Suomeen muuttaneet tutustuvat kieleen ensimmäisen kerran maahanmuuttajille suunnatussa kotoutumiskoulutuksessa, jossa opiskellaan suomen kieltä ja kulttuuria sekä tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Koulutuksen tavoitteena on auttaa muista maista tulleita integroitumaan Suomeen mahdollisimman pian, mutta kielimuuri voi hidastaa kotoutumista.
Kotoutumiskoulutuksessa korostuu kirjakielen opetus puhekielen kustannuksella. Koska kieltä osaamattomat maahanmuuttajat eivät tunne suomen kielen variaatioita, he saattavat luulla, että kaikki suomalaiset puhuvat yhtä kielimuotoa.
Ulkomaalainen voi tuntea itsensä masentuneeksi, kun kirjakielen oppimisen jälkeen hän ei vieläkään ymmärrä suomalaisten arkipuhetta. Puhekieli olisi maahanmuuttajille avuksi monissa arkikeskustelu- ja asiointitilanteissa. Kokonaan toinen kysymys on, paljonko puhekieltä ehtii opettamaan kotoutumiskoulutuksen aikana. Aluksi riittäisi hyvin, että ymmärtää, mitä arjessa puhutaan.
Kirjoittaja on käynyt suomalaista lukiota. Ennen yliopistossa opiskeluaan hän suoritti suomen kielen opintoja Turussa.

Kirjoittajat opiskelivat blogia kirjoittaessaan suomen kieltä ja kulttuuria Helsingin yliopistossa. Miltä suomen kieli vaikuttaa, kun sitä havainnoivat suomea toisena kielenä käyttävät opiskelijat? Kirjoitukset ovat opiskelijoiden henkilökohtaisia keskustelunavauksia eivätkä edusta Kotuksen virallista kantaa.
Kuvassa Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia. Takana vasemmalta oikealle: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Edessä vasemmalta oikealle: Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.