Taipumattomat alkuosat (esimerkiksi taka-, ylä-, tai pohjois-) liitetään paikannimeen sen rakenteesta riippumatta yhdysmerkillä:
Pohjois-Poitsila
Pohjois-Leppävaara
Poikkeus vahvistaa kuitenkin säännön, sillä taipumaton adjektiivi pikku on alkuosana eri maata. Se liitetään paikannimiin kuten taipuvat adjektiivitkin, siis nimen rakenteesta riippuen yhdysmerkillä tai ilman:
Pikku Huopalahti (vrt. Pieni Vehkalahti)
Pikku-Lahto (vrt. Pieni-Väisälä)
Ohjepankin ohjeesta Pikku paikannimissä: Pikku Huopalahti, Pikku-Keimola selviää, milloin pikku-adjektiivin kanssa tarvitaan yhdysmerkkiä ja milloin ei.
Paikannimet: Pikku Huopalahti, Pikku-Keimola
Myös taipumaton sana pikku liitetään paikannimeen yhdysmerkillä, jos nimi on yksiosainen. Sen sijaan jos pikku liittyy kaksiosaiseen eli yhdyspaikannimeen (kuten Huopalahti, Leikosaari, Suolijärvi, Kyläjoki), se kirjoitetaan nimestä erilleen.
Pikku saattaa tuottaa päänvaivaa muissakin sanoissa kuin nimissä. Pitäisikö esimerkiksi kirjoittaa pikku bussi vai pikkubussi? Vastauksen voi kurkistaa ohjeesta Yhdyssana vai ei: pikkutyttö vai pikku tyttö?
Yhdyssana vai ei: pikkutyttö vai pikku tyttö?
Sana pikku on taipumaton, ja se on aina luonnehtimansa (määrittämänsä) sanan edellä, joko yhdyssanan osana tai itsenäisenä sanana.