WhatsApp on suuren suosion saavuttanut pikaviestisovellus. Sovelluksessa on mahdollista luoda kolmen tai useamman hengen keskusteluryhmiä, joille sovellus vaatii antamaan nimen. Olen kiinnittänyt huomiota ryhmien hauskoihin ja toisinaan melko kummallisiinkin nimiin, joten asiaa pitää tietysti tarkastella lähemmin.
Täysin epävirallisen ja epätieteellisen tutkimukseni informantteina on toiminut neljä 24–25-vuotiasta aktiivista WhatsApp-sovelluksen käyttäjää. Kännyköiden syövereistä löytyi aineistoa raportoitavaksi asti.
Onko nimi ikuinen?
Eri ryhmille vaikuttaa muodostuvan kirjoittamattomia sääntöjä nimeämisestä ja erityisesti ryhmän nimen vaihtamisesta. Joidenkin ryhmien nimi on ollut vuosia sama, ja nimen vaihtaminen voisi aiheuttaa kriisin.
Ryhmän nimi saattaa olla kasvanut niin kiinteäksi osaksi esimerkiksi kaveriporukan kollektiivista identiteettiä, että ryhmän jäsenet ja kenties muutkin viittaavat porukkaan myös reaalimaailmassa tottuneesti juuri WhatsApp-ryhmän nimellä. Korrelaatio toimii myös toiseen suuntaan: WhatsApp-ryhmä on alun perinkin saatettu nimetä porukan nimen mukaan, jos tietyllä porukalla on ollut jokin nimi jo ennen keskusteluryhmän perustamista.
Joskus ryhmän nimen vaihtelu taas on sallittua ja toivottavaakin. En osaa sanoa ilmiön yleisyydestä, mutta eräällä informantilla tietyn ryhmän nimi vaihtuu tasaisesti. Joskus välissä on päiviä, joskus viikkoja. Nimi nostetaan yleensä keskustelun lomasta, kun jokin aihe tai yksittäinen viesti muodostuu ryhmän yhteiseksi vitsiksi.
Joskus väliaikaiseksi tarkoitettu nimi jää pysyväksi. Esimerkiksi Suomes taas -niminen ryhmä perustettiin neljä vuotta sitten, kun ulkomailla asuva ystävä oli tulossa käymään Suomessa. Ryhmä jäi aktiiviseen käyttöön – myös niiksi ajoiksi, kun kyseinen ystävä ei ole Suomes taas.(avautuu uuteen ikkunaan)
Miksi ryhmä on perustettu?
Ryhmien nimet voi jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään. Ensinnäkin ryhmän nimi voi heijastella ryhmän tarkoitusta, esimerkiksi:
Huhtikuussa perustettu GoT-ryhmä viestii selvästi, että siellä oli tarkoitus keskustella kevään puhututtavimman tv-sarjan eli Game of Thronesin viimeisestä kaudesta.
Ainon lahja -ryhmässä juonitaan ystävälle ostettavaa syntymäpäivälahjaa.
Äikän yhteisopettajuus -ryhmässä suunnitellaan äidinkielen opetusmateriaalia.
Laren muutto -ryhmässä kaikki saavat tarpeellisen infon muutossa auttamista varten.
1.6.-nimisessä ryhmässä ensimmäinen kesäkuuta on selkeästi tapahtunut jotain, johon kaikki ryhmän jäsenet ovat osallistuneet yhdessä.
Tänään Ellalle on perustettu aamulla vain muutaman tunnin käyttöä varten. Illemmalla on sitten menty käymään Ellalla.
Ryhmän nimellä voi siis viitata johonkin tiettyyn tapahtumaan tai ryhmän yhteiseen projektiin. Useimmiten tällaiset keskusteluryhmät tuntuvat olevan käytössä vain väliaikaisesti, vaikka poikkeuksia varmasti on.
Joskus väliaikaisissa ryhmissä keskustelun tärkein sisältö tulee ilmi jo nimessä:
Leffaan keskiviikkona
Tulkaa kattoo esitystä
Haluan juhlia, kiitos
Tällainen tyyli muistuttaa sähköpostiviestiä, jossa viestin tärkein tai ainut sisältö tulee selväksi jo otsikossa.
Meidän jengi
Toisena nimityyppinä erottuvat monikolliset, ryhmän käsitteeseen tai ryhmän jäseniin viittaavat nimet. Niissä on usein mukana jokin ryhmää tarkoittava sana. Jengi-, porukka-, kerho- ja posse-loppuiset nimet vaikuttavat olevan tavallisia: Työpaikan kesäjengi, pelijengi, Ikea-reissuposse. Joissakin nimissä nimityypit yhdistyvät: kerrotaan, että kyse on ryhmästä, mutta mainitaan myös ryhmän tarkoitus. Esimerkiksi Ikea-reissuposse-ryhmä on käynyt yhdessä Ikeassa.
Monikkomuotoisia, henkilöihin viittaavia nimiä on paljon – sekä suomeksi että englanniksi: Golden Gurls, Tiimipäälliköt, Sekopäät, Setälä-fanit. Ryhmän osanottajat on myös saatettu luetella käyttäen joko etunimiä tai etunimien ensimmäisiä kirjaimia: Riina & Juho & Liisa; A, E ja I; EKL.
Ryhmään viittaavissa nimissä kämppäkavereiden, työkavereiden ja perheiden kesken muodostettuja ryhmiä on paljon. Perheryhmiä vaikuttaa olevan aktiivisessa käytössä useilla eri kokoonpanoilla samanaikaisesti: koko perheellä oma ryhmä, sisaruksilla keskenään omansa, perheryhmää täydentää jonkun perheenjäsenen seurustelukumppani ja niin edelleen. Koko perheen ryhmän nimenä on usein sukunimi tai jokin väännös sukunimestä; muut kokoonpanot joutuvat olemaan nimeämisessä luovempia.
Mysteerinimet
Kolmannen ryhmän muodostavat sekalaiset nimet. Tällaisia ovat usein kaveriporukoiden ryhmät. Informanttien ryhmissä on paljon melko mauttomia ryhmien nimiä, joten jätetään ne tämän blogin ulkopuolelle. Tässä kuitenkin pieni otanta sekalaisista ryhmien nimistä, jotka kestävät päivänvaloa:
Teltan kepit
Apua!
Oispa kaljaa
Alalalalalalallalalalala
Tällaisista nimistä voi jäädä vain arvailemaan, millainen tarina ryhmän nimen takana on vai onko sellaista lainkaan. Nimissä on käytetty myös paljon emojeja, ja joskus ryhmän nimi voikin koostua pelkästään niistä.
Kaiken kaikkiaan ryhmien nimeämisessä on melko kirjavia käytäntöjä. Nimeämiseen todennäköisesti vaikuttaa ainakin nimeäjän ikä, kuinka tuttuja ryhmän jäsenet ovat keskenään ja onko ryhmä tarkoitettu pysyväksi vai väliaikaiseksi. Vaikutusta on varmasti myös sillä, onko ryhmä pelkästään vapaa-ajan ryhmä vai onko tarkoitus keskustella esimerkiksi opiskeluun tai töihin liittyvistä asioista.
Nimien viemää -blogia kirjoittavat erisnimiin hurahtaneet Kotuksen asiantuntijat. Blogissa pohditaan nimiä ja niihin liittyviä ilmiöitä eri näkökulmista. Aiheena ovat kaikenlaiset nimet paikan- ja henkilönnimistä viranomaisten ja yritysten nimiin.