Syyskuun puheenaiheena on ollut sukupuolineutraaliin kielenkäyttöön pyrkiminen ja erityisesti suhtautuminen sukupuoleen viittaaviin ammattinimikkeisiin. Mies-loppuisten nimikkeiden korvaamiseksi on laadittu ehdotuksia, yhtenä esimerkkinä sanan palomies muuttaminen pelastajaksi.

Monelle tämä näyttää tulleen uutena asiana, vaikka palomieshän on jo nyt pelastaja: Pelastusopistossa suoritettava pelastajatutkinto antaa valmiuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan virkoihin. Ammattinimikkeenä voi siis olla palomies, vaikka tutkintonimikkeenä on pelastaja. Palomies kuulostaa täsmälliseltä ilmaukselta, mutta pelastuslaitoksen palomiehentyöhönkuuluu tulipalojen sammuttamisen lisäksi myös potilaiden kuljettaminen ja ihmisten pelastaminen onnettomuuksissa.

Muutos vanhasta uuteen tapahtuu vähitellen. Lukuisissa yhteyksissä on päästy eroon sukupuoleen viittaavista ilmauksista. Esimerkiksi monissa Suomen Palomiesliiton jäsenyhdistysten nimissä käytetään sanaa palo- tai pelastushenkilöstö (Lahden Palomiesyhdistys, Espoon Palohenkilöstö, Pohjois-Karjalan Pelastushenkilöstö).

Pelastaja-nimike saattaa oudoksuttaa, koska sanaa käytetään niin monissa muissakin yhteyksissä kuin tässä erikoismerkityksessä. Pelastaja voi myös tuntua hyvin juhlalliselta, jos se vie ajatukset sanan uskonnolliseen merkitykseen.

Jaa