Omakuva: Lauri Hänninen.
Omakuva: Lauri Hänninen.

1. Milloin ja miten sinusta tuli kieli-ihminen?

Yllättävän myöhään. Opiskelin ensin luonnontieteitä ja valmistuin biologian opettajaksi. Muutaman vuoden opetin lukiossa, ja vasta sinä aikana keksin, että minua kiinnostaa nimenomaan viestintä. Oli helpotus tajuta, mitä todella haluaa työelämässä tehdä. Tuon ”heräämiseni” jälkeen opiskelin ja opettelin määrätietoisesti tiedottajan perustaidot. Saatoin kyllä olla kielestä kiinnostunut jo lukiossa, sillä muistan, että pidin ainekirjoituksesta. Tosin ylioppilaskirjoituksissa sain kaikista muista aineista paremmat arvosanat kuin äidinkielestä!

 2. Mikä sinua erityisesti kiinnostaa suomen kielessä?

Sama mikä muissakin kielissä: kielellä voi kertoa tarinoita, herättää tunteita, vaikuttaa ja ehkä jopa muuttaa maailmaa paremmaksi. Mutta vain omalla äidinkielellään sen pystyy tekemään hyvin.

 3. Miten kieliasiat ovat läsnä jokapäiväisessä elämässäsi?

Kieli on päivittäinen työkaluni Helsingin kaupungin rakennusviraston viestintätiimissä. Perustehtäväni on viestiä kaupunkilaisten kanssa viraston tekemisistä. Olo on usein kuin kielenkääntäjällä: käännän insinöörien, lakimiesten ja arkkitehtien byrokraattisesta virastokielestä yleiskieleen. Samalla toki tunnen itseni myös todella tarpeelliseksi. Työni on monipuolista ja sisältää paljon myös visuaalista viestintää, mistä valokuvauksen harrastajana myös pidän. Meillä on myös annettu luovuudelle tilaa, mistä esimerkkinä palkittu Twitter-viestintämme ja sisäisen viestinnän videokokeilumme.

 4. Kielimaisemamme kirjavoituu, ja kieli muuttuu. Mitä ajattelet tästä?

Muuttuminen on luonnollista. Eikö kieli ole aina muuttunut?

Muuttuminen on luonnollista. Eikö kieli ole aina muuttunut?

 5. Katsotko pystyväsi vaikuttamaan siihen, miten kieleen ja eri kieliin Suomessa suhtaudutaan?

Oma ympäristöni on tällä hetkellä virasto, ei niinkään koko maa. Siellä ehkä pystyn, tai ainakin kovasti yritän.

 6. Mitä mieltä olet puheista, joiden mukaan suomi on kuoleva kieli?

En usko, enkä pelkää, että näin kävisi. Tosin sitä pidän vähän kummallisena, että suomalaisissa yliopistoissa saatetaan käyttää ns. huonoa englantia luentokielenä, vaikka kaikki salissa olijat osaisivat suomea. Lisäksi viime viikolla sain suomenkielisen kutsun suomenkieliseen tilaisuuteen, jonka nimi on City Feedback Hub kick off -tilaisuus. En aio mennä.

 7. Mikä on mielestäsi kielessä kauneinta ja kauheinta?

Kauneinta on se, että myös vähin sanoin voi herättää suuria tunteita. Lisäksi muistan aina, että jonkun tutkimuksen mukaan suomenkielen kaunein sana olisi ”äiti”, mutta toisen tutkimuksen mukaan ”jänis”.

Kauheinta taas ovat jotkin muotisanat, sellainen konsulttikieli. Työelämässä tuntuu, että nykyään kaikkea jumpataan ja aina pitää ottaa koppi. Minusta nuo voisi jättää urheilukieleen. Kaikkein eniten vihaan sanaa ”palttiarallaa”.

Kauneinta on se, että myös vähin sanoin voi herättää suuria tunteita.

 8. Jos olisit tekstilaji, mikä tekstilaji olisit?

Varmaan haluaisin olla jotain suurempaa, mutta ehkä olisin vain sarkastinen 140 merkin twiitti. Mutta siis sellainen monitasoinen.

 9. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, minkä kirjan ottaisit?

Huolimatta siitä, mitä mieltä olin äsken englannin kielestä, niin ottaisin omasta hyllystäni Peter Brucen kirjan Heavy Weather Sailing, sillä sen mainoslause on jäänyt mieleeni: ”Jos ostat purjehduksellesi vain yhden kirjan, osta tämä.”

 10. Mitä muuta haluat sanoa jutun lukijoille?

Talven jälkeen tulee aina kevät.


Toimitus: Hanna Hämäläinen

Helsingin kaupungin rakennusvirasto voitti  virkakielikampanjassa järjestetyn Onnistumistarinat-kilpailun 13. lokakuuta. Viraston Twitter-viestinnästä kertova onnistumistarina on julkaistu Kotuksen verkkosivulla.

Jaa