Siirry sisältöön
Haku

Rohki

Kysymys: Ainakin läntisessä Lapissa käytetään paljon sanaa rohki. Mikä on sen merkitys ja alkuperä?

Vastaus: Sana rohki kuuluu ilmeisesti samaan sanueeseen kuin sana rohkea eli niillä on siis yhteinen alkuperä. Sanan rohkea on esitetty olevan vanha laina germaanisista kielistä.

Sanaa rohki käytetään tosiaan vanhastaan juuri Lapissa Rovaniemeltä länteen sekä Tornionjokilaaksossa Ruotsin puolellakin. Tämän lisäksi se on tunnettu myös Keski-Pohjanmaalla. Rohki-sanalla näyttää olevan useita, toisiaan lähellä olevia merkityksiä. Keski-Pohjanmaalla sen merkitykseksi annetaan ’nopeasti, joutuin; yhtäkkiä’, ja myös Rovaniemellä ja Tervolassa tämä merkitys tunnetaan. Länsi-Lapissa ja Ruotsin puolella sanan sanotaan merkitsevän ’varmasti; rohkeasti’. Sana rohki voi myös vahvistaa sanaa, jonka edellä se on, jolloin merkitys on ’erittäin, kovin, oikein; aivan’ (esimerkiksi rohki hyvä).

Sana rohkea on lainattu suomesta edelleen saamen kieleen, ja tähän lainasanueeseen kuuluu myös pohjoissaamen sana roahkka, joka vastaa merkitykseltään suomen rohki-sanaa: saamen sana merkitsee ’suoraan, reilusti, epäilyksettä’. Suomen ja saamen kielet ja niiden puhujat ovat eläneet pitkään rinnakkain pohjoisessa, joten myös heidän puhumansa kielet ovat saaneet vaikutteita puolin ja toisin.

Vastaaja: Kirsti Aapala



Laskettelija Pallastunturilla. 1938. Kuva: Otso Pietinen. Museovirasto. CC BY 4.0.
Laskettelija Pallastunturilla. 1938. Kuva: Otso Pietinen. Museovirasto.