Siirry sisältöön
Haku

Millaisena minänä verkossa?

Olen Terhi Ainiala, mutta virtuaaliminäni voisi olla Eileen, terhi_67 tai kissan_ulkoiluttaja. Verkkoidentiteettiäni voisin kuvata monin muinkin nimin. Netin keskustelupalstoilla voimme nimetä itsemme haluamallamme tavalla. Verkon käyttäjänimen kun antaa aina käyttäjä itse. Reaalimaailmassa siihen on harvoin mahdollisuuksia. Etu- ja sukunimemme saamme vanhemmiltamme tai puolisoltamme. Lempi- ja hellittelynimiä antavat läheisemme, pilkallisia lisänimiä ehkä ne, joiden kanssa sukset menevät ristiin.

Verkon käyttäjänimet muistuttavat hieman kaupallisia nimiä. Käyttäjänimen tulee olla ainutlaatuinen, jotta se ei sekoitu kenenkään muun käyttäjän nimeen. Tuotteiden ja yritystenkin tulee kantaa uniikkeja nimiä. Lisäksi verkossa käyttäjä usein brändää itsensä samoin kuin yritys brändää itsensä tai tuotteensa.

Käyttäjänimen avulla ilmaistaan, millainen persoona nimimerkin takana on – tai ehkä pikemmin, millainen virtuaalipersoona siellä on. Nimi voi kiteyttää aatteeni ja vankentaakin kannanottojani verkkokeskustelussa. Käyttäjänimeni kissan_ulkoiluttaja turvin puhun ehkä pontevammin tarpeista saada kissoille omat ulkoilupuistot. Aina nimi ei ole näin läpinäkyvä. Piilotellummin voidaan antaa vihjeitä vaikka omasta iästä tai sukupuolesta. Tavalla tai toisella käyttäjä ilmentää omia mieltymyksiään myös nimen kielisyydellä, erikoismerkkien käytöllä ja ison tai pienen alkukirjaimen valinnalla.

Nimenvalintaa säätelee paitsi yksilöllisyyden vaatimus myös palvelun tarjoajan nimelle asettama kriteeristö. Nimessä tulee olla jokin määrä merkkejä ja ehkä joidenkin niistä tulee olla tietynlaisia. Muutoin nimenvalinta on vapaata. Sisällöllisiä tai typografisia rajoituksia ei ole.

Usein nimi valitaan hyvin nopeasti. Kun palveluun kirjaudutaan, nimi saatetaan suinpäin vain keksaista. Motivaationa voi olla jokin sinä hetkenä konkreettinen asia tai muuten mieleen tuleva. Jos radiossa soi Tuure Kilpeläisen ”Valon pisaroita”, voi Valonpisara tuntua loistonimeltä. Hätäpäissä keksitty nimi saattaa myöhemmin harmittaa, jos nimen haluaisi kuitenkin olevan vaikka kuvaavampi tai persoonallisempi.

Oma virallinen nimi ei välttämättä kovin usein pääse käyttäjänimeksi ainakaan sellaisenaan. Melkeinpä klassiseksi on noussut nimeämistapa, jossa omaan nimeen yhdistetään jokin numerosarja. Usein se on syntymävuosi, mutta se voi olla muukin luku. Nimimerkissä voi lisäksi olla esimerkiksi osia omasta etunimestä tai puhuttelunimestä, tai nimi voi peittyä kielileikin tai nokkelan käännöksen taa. Niin tai näin, virtuaaliminää nimetessä on nimien maailma iso ja avoin. Nimeämällä itseni luon tarinoita itsestäni.

TERHI AINIALA

Julkaistu Hiidenkivi-lehdessä 3/2011