Siirry sisältöön
Haku

Penkinpainajaiset eli penkkarit

Sana penkinpainajaiset juhlan nimenä on tullut käyttöön 1900-luvun ensi vuosikymmeninä. Nykysuomen sanakirjan aineskokoelmassa on varhaisin sanatieto siitä vuodelta 1908. 1900-luvun alkupuolella penkinpainajaiset on merkinnyt hieman eri asiaa kuin nykyisin. Nykykoululaisille penkinpainajaiset on kaikkea sitä, mitä koulussa viimeisenä koulupäivänä tehdään: se on penkkariajelua ja muuta riehaa.

Aikaisemmin penkinpainajaisilla tarkoitettiin viimeisen koulupäivän illan viettoa, siis jonkinlaisia illanistujaisia. Penkinpainajaiset on ilmeisesti ollut vain hieman leikillisempi tai puhekielisempi synonyymi illanistujaisille (vrt. paina puuta!). Kun penkinpainajaisten perinteiset muodot ovat aikaa myöten muuttuneet, on myös juhlan nimen tarkoite muuttunut, ja siksi penkinpainajaiset-sanasta on tullut nykyisessä yhteydessä lähes käsittämätön. Nykyään puhutaankin lähinnä penkkareista, joka on penkinpainajaisten slangimuoto.

Suomenruotsissa juhlan virallinen nimi on bänkskuddardagen, mutta puhekielessä on vakiintunut suomalaispohjainen penkisdagen tai penkkareita vastaava penkis.

SANNA OKSANEN

(Lähteitä mm. Helena Saarikoski: Kouluajan kivoin päivä, SKS 1994.)

Julkaistu 2006

Meilahden yhteiskoulun penkkarit, 1963. Kuva Esko Silvanto. Helsingin kaupunginmuseo.
Meilahden yhteiskoulun penkkarit, 1963. Kuva: Esko Silvanto. Helsingin kaupunginmuseo.