Siirry sisältöön
Haku

Vauvamaha ja masutuubi 

Sanojen tyylisävystä on keskusteltu viime aikoina eduskuntaa myöten. Esillä ovat olleet etenkin loukkaavina pidetyt sanat ja vihapuhe. Mutta onhan maailmassa muutakin – muun muassa hoivakieli, johon kuuluvien sanojen käyttö yleiskielisissä yhteyksissä saattaa sekin – kaikessa viattomuudessaan –  herättää tunteita puolesta ja vastaan.

Hoivakielellä tarkoitetaan varsinkin vanhempien lapsilleen puhumaa lepertelykieltä, jota myös esimerkiksi hoitaja tai lääkäri saattaa käyttää. Toisten mielestä se on mukavaa, toisten mielestä ärsyttävää lässytystä. Samoin kahtalaisesti suhtaudutaan siihen, että aikuiset keskenään jutellessaan käyttävät lastenkielisinä pidettyjä sanoja tai puhetapaa, esimerkiksi sanaa masu.

Kielitoimiston sanakirjassa masu on merkitty tyyliltään lastenkieliseksi, samoin kuin esimerkiksi känny, nenu ja peppu. (Muita: pipi, uppista, iskä, äiskä, leikisti, pusia, heppa, hauva…) Ainakin naiset saattavat kuitenkin kysyä toisiltaan, onko masu nyt täynnä, ja jumppaohjaaja voi käskeä vetämään masun sisään.

Erityisen paljon esimerkkejä mainitusta tyylistä löytyy vauvaperheiden ja odottavien äitien, mammojen, keskustelupalstoilta internetistä. Sellaiset yleiset mammakielen sanat kuin äippä ja masu ovat kai aika normaalia lapsiperheen tyyliä, mukavia ja kotoisia, mutta ne pyörivät myös erilaisilla inhokkisanojen listoilla.

Mammakieleen kuuluu esimerkiksi sana vauvamasu, jota iltapäivä- ja naistenlehdet ovat jo jonkin aikaa levittäneet kertoessaan julkkisnaisten raskauden näkymisestä ja etenemisestä tyyliin ”kansanedustajan  vauvamasu on kasvanut vauhdilla”. Astetta virallisempana, muodossa vauvamaha, sana esiintyi ainakin raportissa, joka kertoi Ruotsin kruununprinsessan vierailusta syksyllä 2011: ”Villakangastakki piilotteli Suomessa vierailevan Victorian vauvamahaa.” (mtv3.fi.)

Mutta mistä on kyse, kun vauvamahan yhteydessä puhutaan masutuubista? Kyseessä on moderni mammavaate, joka on täysin erilainen kuin entisajan peittävät mammavaatteet. Masutuubi on ”eräänlainen pitkä trikooputki, joka suojaa vatsaa sekä odotus- että imetysaikana”. Masutuubi vaikuttaa mukavalta ja kätevältä vaatteelta, jollaisen moni ehkä mielellään vetäisisi ylleen selkää lämmittämään, vaikkei vauvamahaa olisikaan. Mutta voisiko vaatetta kutsua jollain toisella nimellä?

RIITTA ERONEN

Julkaistu Kielikello-lehdessä 5/2011