Siirry sisältöön
Haku

Ekoluokassa

Kun Stephen Elop viime vuonna käytti sanaa ekosysteemi muun muassa kuvatessaan Nokian yhteistyötä Microsoftin kanssa, yksi ja toinenkin ihmetteli, mitä tekemistä ekosysteemillä on kännyköiden kanssa. Ekosysteemihän tarkoittaa eliöyhteisön ja sen ympäristön muodostamaa toiminnallista kokonaisuutta (esimerkiksi Kielitoimiston sanakirja).

Mutta Elop käyttikin englannin sanaa ecosystem sen kuvallisessa merkityksessä. Sen mukaan ekosysteemi on myös ”jonkin tekniikan alan tai tuotteen ympärille muodostunut palvelujen ja oheistuotteiden verkosto” (Wikipedia).

Ekologia ja ekologi esiteltiin meillä yleiskielen sanakirjassa ensi kerran vuonna 1979 (Uudissanasto 80).  Ekologia on elollisten olentojen ja ympäristön suhteita tutkiva tiede, ekologi tämän tieteenalan tutkija. Ympäristöasioiden nousun ja vihreiden arvojen myötä käsitteistä tuli nopeasti tuttuja. Yhteiskunnan eri aloilla niin maailmalla kuin meilläkin alettiin pyrkiä ekologiseen kestävyyteen, jonka ansiosta luonnonvarat riittäisivät myös tuleville sukupolville.

Aihepiirin keskeisyys näkyy myös sanastossa. 1990 ilmestynyt Suomen kielen perussanakirja tunsi ekotyypin ja ekolokeron lisäksi sanat ekokatastrofi, ekokunta, ekolääni ja ekotalo. Kielitoimiston sanakirjassa eko- on erillisenä hakusanana: yhdyssanan alussa se voi tarkoittaa toisaalta ympäristöä tai energiaa säästävää, toisaalta ekologiaan kuuluvaa, ekologista. Sananalku eko on siis itsenäistynyt, ja sen avulla luodaan yhä uusia yhdyssanoja monenlaisiin tarpeisiin. Kielitoimiston sanakirjasta niistä löytyy osa, muun muassa ekomatkailu, ekopiste ja ekotuote. – Ekotekojen avulla pyritään pienempään ekologiseen jalanjälkeen, ja tästä toiminnasta voidaan käyttää verbiä ekoilla.

Suomessa tosin käytetään monissa yhteyksissä, erityisesti luonnonmukaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin viitattaessa, myös luomu-alkuisia sanoja siinä, missä joissakin muissa kielissä on käytössä vain ekologinen.

Ekoa käytetään luomun tavoin myös myönteisten mielikuvien luomiseen ja markkinointiin. Mitä pitäisi ajatella esimerkiksi siitä, että VR on suuren lippu-uudistuksen yhteydessä muuttanut entisen 2. luokan eli kakkosluokan nimeksi ekoluokka? Matkustaja pohtii, mitä erityisen ekologista siihen liittyy. Selitys piilee siinä, että toisin kuin muissa eko-alkuisissa sanoissa tässä on lähtökohtana sana ekonominen eli ’taloudellinen’. Ekoluokka on taloudellisempi eli halvempi kuin entistä ykkösluokkaa eli businessluokkaa vastaava ekstraluokka.

RIITTA ERONEN

Julkaistu Hiidenkivi-lehdessä 1/2012