Olen huomannut, että suomalaiset usein kehuvat ulkomaalaisten suomen kielen taitoa. Heille tuntuu olevan vaikea käsittää, miten ulkomaalainen voi oppia suomea. Siksi he myös kehuvat, vaikka joku käyttäisi vain muutamia sanoja suomeksi. Saadessani kehuja tuntuu tosi vaikealta ottaa niitä vastaan, mutta toisaalta olen myös huomannut tarvitsevani niitä kehuja, koska se motivoi minua.

Pari viikkoa sitten olin kaverin karaokeillassa ja tutustuin siellä uusiin ihmisiin. Yksi heistä sanoi, että puhun hyvin suomea, vaikka olin siihen asti ainoastaan esitellyt itseni. Myöhemmin illalla juttelimme hänen kanssaan enemmän, kun hän yhtäkkiä tokaisi: ”Noh, nyt kyllä huomaa, ett sä et oo suomalainen!”

Vastaavaa ei ole aikaisemmin tapahtunut, ja siksi se jäi vaivaamaan minua. Ihmiset ovat täällä yleensä rehellisiä ja suorapuheisia, ja just siitä tykkään, mutta jäin miettimään, oliko alkuperäinen kehu ehkä sittenkin vain kohteliaisuutta.


Kirjoittaja opiskelee fennistiikkaa kolmatta vuottaan ja on toista kertaa Suomessa vaihto-opiskelijana. Hän on saksalainen.

Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.
Vieraana suomessa -blogin kirjoittajia. Kuva: Sasa Tkalcan.

Kirjoittajat opiskelivat blogia kirjoittaessaan suomen kieltä ja kulttuuria Helsingin yliopistossa. Miltä suomen kieli vaikuttaa, kun sitä havainnoivat suomea toisena kielenä käyttävät opiskelijat? Kirjoitukset ovat opiskelijoiden henkilökohtaisia keskustelunavauksia eivätkä edusta Kotuksen virallista kantaa.

Kuvassa Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia. Takana vasemmalta oikealle: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Edessä vasemmalta oikealle: Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.

Jaa