Kun hallitus maaliskuun 2016 alussa hyväksyi työmarkkinajärjestöjen pusertaman yhteiskuntasopimusesityksen, ministerit Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Jari Lindström riehaantuivat juhlimaan nyrkkitervehdyksin.

Nyrkin törmäyttäminen kaverin nyrkkiä vasten on omaksuttu amerikkalaisesta urheilukulttuurista. Esimerkiksi koripalloilijat nyrkittävät toisiaan voiman ja toveruuden merkiksi. Ele on sukua ylävitoselle (tai viitoselle taikka yläfemmalle), jossa tervehtijät läpsäyttävät kämmeniä toisiaan vasten.

Englannissa nyrkkitervehdyksellä on monta nimitystä, joista tavallisin lienee fist bump. Suomen kielessä eleestä on käytetty myös nimeä äijätervehdys, onhan se tyypillinen miehisille miehille. Tosin Yhdysvaltain historian käännekohdassa Michelle Obama nyrkitti puolisonsa kanssa näyttävästi vuonna 2008 tämän voitettua demokraattien presidenttiehdokkuuden.

Tutkimusten mukaan nyrkkitervehdys suojaa tautitartunnoilta paremmin kuin ”ylävitonen”, tavallisesta kättelystä puhumattakaan. Nyrkkitervehdystä onkin tarjoiltu kieli poskessa työelämän tehostajaksi: nyrkittämällä sairauspoissaolot vähenevät ja kilpailukyky paranee.

Jaa