Kotimaisia paikannimiä käsittelevät julkaisut
Julkaisut sisältävät tietoa paikannimien oikeinkirjoituksesta, käytöstä ja alkuperästä.
Julkaisut sisältävät tietoa paikannimien oikeinkirjoituksesta, käytöstä ja alkuperästä.
Julkaisuihin viitattaessa mainitaan mahdollinen kirjoittajan nimi, julkaisun nimi, julkaisijan nimi (Kotimaisten kielten keskus), julkaisun verkko-osoite (URL) ja viittauspäivämäärä.
Asutusnimihakemisto sisältää Suomen kaupunkien ja kuntien nimet sekä runsaasti kylien, kaupunginosien, kyläkuntien ja muiden asuttujen paikkojen nimiä. Hakemistosta voi tarkistaa näiden nimien nykysuositusten mukaiset kirjoitusasut ja mahdolliset ruotsin- ja saamenkieliset rinnakkaisnimet. Hakemisto antaa myös tietoa nimien taivutuksesta. Julkaisussa on nimiä yhteensä noin 23 000, ja sitä päivitetään tarvittaessa.
Nimistöntutkija Saulo Kepsu selvittää teoksessaan Hämeen asutusnimistön alkuperää ja alueen asutushistoriaa. Tutkimuksen kohteena on noin 1 670 vanhoista asiakirjoista poimittua nimeä.
Julkaisu koostuu artikkeleista, joissa kerrotaan esimerkkipaikkojen ‒ Turun, Helsingin ja Oulunsalon ‒ avulla kaupunkinimistön synnystä ja kehityksestä.
Nimistöntutkija Saulo Kepsu selvittää teoksessaan vanhan Mikkelin läänin asutusnimistön alkuperää ja alueen asutushistoriaa. Tutkimuksen kohteena on noin tuhat vanhoista asiakirjoista poimittua nimeä.
Ruotsinkielinen julkaisu Namnledslexikon esittelee Suomen ruotsinkielisissä paikannimissä käytössä olevia tavallisimpia nimenosia. Mukana on myös joitakin päätteitä ja tavallisimpia lainanimityyppejä.
Nimistöntutkija Saulo Kepsu selvittää teoksessaan Satakunnan asutusnimistön alkuperää ja alueen asutushistoriaa. Tutkimuksen kohteena on noin 1 000 vanhoista asiakirjoista poimittua nimeä.
Suomalainen paikannimikirja on vuonna 2007 julkaistu teos Suomen paikannimien taustoista. Teos sisältää muun muassa kuntien, merkittävien taajamien ja asutuskeskusten, korkeimpien tunturien sekä suurimpien järvien ja saarten nimet. Mukana on yli 4 700 hakusanaa ja lähes 10 000 nimeä. Teoksen ovat kirjoittaneet nimistöntutkimuksen asiantuntijat, ja sen on julkaissut Karttakeskus yhteistyössä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa.
Kirjasta on kaksi sähköistä versiota: kartat ja kuvat sisältävä näköisjulkaisu (111 MB) sekä erityisesti älypyhelimille sopiva, pelkät tekstiosuudet sisältävä kevytversio (8 MB). Näköisversion käyttö on sujuvinta, jos sen lataa tietokoneen kovalevylle ennen lukemista. Lukuohjelmana suositetaan käyttämään Adobe Acrobat Readerin uusinta versiota.
Sähköisiin versioihin ei ole päivitetty kuntaliitoksia tai uutta tutkimustietoa nimien alkuperästä vuoden 2007 jälkeen.
Ruotsinkielinen julkaisu sisältää keskeisimmät Suomen ruotsinkieliset paikannimet. Mukana on sekä vakiintuneita että vanhentuneita nimiä ja ruotsinkielisten nimien mahdolliset suomenkieliset vastineet.
Nimistöntutkija Saulo Kepsu selvittää teoksessaan Uudenmaan asutusnimistön alkuperää ja alueen asutushistoriaa. Tutkimuksen kohteena on noin 1 800 vanhoista asiakirjoista poimittua nimeä.
Nimistöntutkija Saulo Kepsu selvittää teoksessaan Varsinais-Suomen asutusnimistön alkuperää ja alueen asutushistoriaa. Tutkimuksen kohteena on noin 3 000 vanhoista asiakirjoista poimittua nimeä.
Nimistöntutkija Saulo Kepsu selvittää teoksessaan Viipurin läänin länsi- ja pohjoisosan asutusnimistön alkuperää ja alueen asutushistoriaa. Tutkimuksen kohteena on noin 2 000 vanhoista asiakirjoista poimittua nimeä.