Henkilönnimijulkaisut
Julkaisut sisältävät tietoa etu- ja sukunimien oikeinkirjoituksesta, käytöstä ja alkuperästä.
Julkaisut sisältävät tietoa etu- ja sukunimien oikeinkirjoituksesta, käytöstä ja alkuperästä.
Julkaisuihin viitattaessa mainitaan mahdollinen kirjoittajan nimi, julkaisun nimi, julkaisijan nimi (Kotimaisten kielten keskus), julkaisun verkko-osoite (URL) ja viittauspäivämäärä.
Julkaisu sisältää suomen- ja ruotsinkielisiä nimiehdotuksia niille, jotka haluavat ottaa uudissukunimen. Valtaosa nimiehdotuksista on poimittu Maanmittauslaitoksen Paikannimirekisteristä. Lisäksi mukana on käytöstä jääneitä sukunimiä.
Julkaisuun on koottu Suomen kansalaisten yleisimmät sekä taivutukseltaan usein ongelmia aiheuttavat etunimet taivutustietoineen. Myös muunkielisten suomalaisten nimistä yleisimmät ovat luettelossa. Yhteensä mukana on yli 2 300 etunimeä, ja julkaisua täydennetään tarpeen mukaan.
Dosentti Sirkka Paikkalan väitöskirja kertoo sukunimikäytännön modernisoitumisesta Suomessa. Miten ja miksi uudentyyppiset sukunimet syntyivät ja miten ne nivoutuivat osaksi suomalaista sukunimikäytäntöä? Miksi niistä tuli -nen-loppuisia? Väitöskirja on julkaistu alkuaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana vuonna 2004.
Teoksessa esitellään eri kielten ja kulttuurien henkilönnimijärjestelmiä. Siitä selviää muun muassa, millaisista osista nimet koostuvat ja kuuluuko niihin puhuttelusanoja.
Julkaisuun on koottu taivutukseltaan ongelmallisimpia suomalaisia sukunimiä taivutustietoineen. Mukana on myös joitakin Suomen ruotsinkielisiä sukunimiä ja Suomessa käytössä olevia vieraskielisiä sukunimiä, joiden taivutukseen on kaivattu ohjeita. Yhteensä mukana on noin 1 700 sukunimeä, ja julkaisua täydennetään tarpeen mukaan.
Julkaisuun on koottu suomenruotsalaisia sukunimiä, joiden ääntämys on aiheuttanut ongelmia. Nimistä annetaan karkeistettu ääntämisohje tekstinä, minkä lisäksi oikean ääntämyksen voi kuunnella.
Venäläisten henkilönnimien opas sisältää lähes 20 000 Venäjän federaation alueella käytössä olevaa sukunimeä ja etunimeä lempinimimuotoineen. Nimet on kirjoitettu sekä latinalaisin että kyrillisin kirjaimin ja aakkostettu suomen aakkosjärjestyksen mukaan.