1. Milloin ja miten sinusta tuli kieli-ihminen?
Kouluaikana, viimeistään lukiossa, huomasin, että kirjoittaminen on minulle luontaista ja mukavaa ja että en koe esimerkiksi ainekirjoituksia painostavana vaan jonkinlaisena mahdollisuutena.
2. Mikä sinua erityisesti kiinnostaa äidinkielessäsi tai muissa kielissä?
Kielen rajattomuus, se miten järisyttäviä asioita voi saada aikaiseksi muutama sana ruudulla, paperilla tai sanottuna. Kielen mahdollisuuksia ei voi yliarvioida.
3. Miten kieliasiat ovat läsnä jokapäiväisessä elämässäsi?
Puhumisessa ja viestimisessä, lehtien lukemisessa, kirjojen lukemisessa ja kirjojen kirjoittamisessa. Nautin rikkaasta kielenkäytöstä kaikissa yhteyksissä.
4. Mitä ajattelet tämänhetkisestä kielimaisemastamme? Entä kielen muutoksesta?
En ole sanottavammin huolissani kielen muuttumisesta. Toki jonkinlaisena puritaanina purnaan muutoksista, mutta en kovin vakavasti. Huolta kannan joskus siitä, säilyykö nuorison kieli rikkaana, kun paljon viestitään somen kautta. Ehkä huoli on suurelta osin turha.
Lue joka päivä!
5. Katsotko pystyväsi vaikuttamaan siihen, miten kieleen ja eri kieliin Suomessa suhtaudutaan?
En oikeastaan. No ehkä sen kautta, että kirjoitan itse julkisesti. Varmaankin kirjoittamalla hyvää ja vaikuttavaa kieltä saa jonkun lukijan itse oivaltamaan, mikä vaikutus kielellä voi olla tai miten tärkeätä on osata kirjoittaa hyvin.
6. Mitä mieltä olet Suomessa nykyään käytävästä kielikeskustelusta?
En juuri seuraa sitä. Englannin kielen lainasanoja käytetään paljon, ja tiedän, että asiasta keskustellaan. Luotan siihen, että suomen kieli pitää pintansa ja toki myös rikastuu uusilla sanoilla.
7. Mikä on mielestäsi kielessä kauneinta ja kauheinta?
Kauneinta on mahdollisuus sanoa kielellä asioita, joilla on merkitystä, jotka voivat jopa pelastaa jonkun ihmisen hengen tai auttaa selviämään vaikeista asioista tai miksei vaikka pelastamaan planeetan ekokriisiltä. Varmaankin kauheinta on sitten se päinvastainen vaikutus, se millaisia asioita ihmiset voidaan saada manipuloitua tekemään tai ajattelemaan kieltä käyttämällä.
8. Jos olisit kielenkäytön laji tai tekstilaji, mikä laji olisit?
Pakina.
9. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, minkä kirjan ottaisit?
Ernest Hemingwayn kirjan Nuoruuteni Pariisi.
10. Mitä muuta haluat sanoa jutun lukijoille?
Lue joka päivä!
Juha Kauppinen on 45-vuotias toimittaja ja kirjailija Hämeenlinnasta. Hän on kirjoittanut ammatikseen lehtijuttuja luonnosta, ympäristöstä ja yhteiskunnasta 20 vuotta ja lisäksi kolme kirjaa:Talvivaaran vangit (2016, yhdessä Sampsa Oinaalan kanssa), Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista (2019), Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija (2021). Hänet tunnetaan Twitterissä ”Luontomiehenä”.
Toimitus: Vesa Heikkinen