Vuoden 2023 alussa erikoissairaanhoidosta vastaavat sairaanhoitopiirit lakkautettiin ja niiden tehtävät siirtyivät hyvinvointialueille. Poikkeuksena on Uudenmaan alue, jossa erikoissairaanhoidosta vastaa hyvinvointialueiden sijaan HUS-yhtymä. Yhtymän omistavat Helsingin kaupunki ja Uudenmaan hyvinvointialueet. Sen nimi juontaa juurensa lakkautetun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän lyhenteestä HUS.

Nimeä HUS-yhtymä on hyvä avata

Vuonna 2018 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti, että se siirtyy käyttämään virallisena nimenään lyhennettä HUS. Kotimaisten kielten keskus arvosteli ratkaisua ja suositti ymmärrettävyyden takia käyttämään julkisessa viestinnässä sairaanhoitopiiristä edelleen nimeä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriHelsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Nyt sairaanhoitopiiri on kuitenkin virallisesti lakkautettu, joten sama käytäntö ei enää ole mahdollinen.

HUS-yhtymä on ilmoittanut, että se tunnetaan edelleen brändinimellä HUS Helsingin yliopistollinen sairaala. Nimi on rakenteeltaan poikkeuksellinen ja siksi vaikea käytössä. Monissa yhteyksissä on myös kankeaa tai jopa harhaanjohtavaa käyttää sairaalan nimeä viittaamassa yhtymään, joka toimii koko Uudenmaan alueella. Yhtymällä on lisäksi myös joitakin valtakunnallisia tehtäviä. Onkin sujuvampaa kirjoittaa esimerkiksi HUS-yhtymän verkkosivuista kuin HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan verkkosivuista tai HUSin Helsingin yliopistollisen sairaalan verkkosivuista.  

Jos lyhenne HUS ja nimi HUS-yhtymä eivät ole ennestään lukijalle tai kuulijalle tuttuja, ei niiden perusteella pysty päättelemään, minkä hallinnonalan yhtymästä oikein on kyse. Niinpä esimerkiksi uutisissa on hyvä avata tekstin alussa, millaiseen toimijaan HUS-yhtymä viittaa. Voidaan kirjoittaa ja puhua esimerkiksi Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavasta HUS-yhtymästä. Jäljempänä tekstissä käy HUS-yhtymän lisäksi myös pelkkä HUS, joka taipuu HUSin : HUSissa.

Satunnainen kirjainyhdistelmä ei ole toimiva nimi

Alun perin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä tarkoittanut lyhenne HUS on siis ensin otettu sairaanhoitopiirin viralliseksi nimeksi ja siirretty sitten yhtymän nimeksi. Nimi hahmottuu pelkäksi satunnaiseksi kirjainyhdistelmäksi niille lukijoille tai kuulijoille, jotka eivät tunne nimen historiaa. Kotimaisten kielten keskus on aiemminkin korostanut, että näin muodostetut nimet eivät ole hallintolain edellyttämää asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kielenkäyttöä.

Nimien yleisen ymmärrettävyyden kannalta tapa muuttaa kuvaavan nimen lyhenne viralliseksi nimeksi on huolestuttavan yleinen. HUSin lisäksi esimerkiksi Keva, Jyty ja Neve ovat lyhenteestä viralliseksi nimeksi muutettuja. Mikään niistä ei kerro asiakkaalle tarpeellista tietoa kohteestaan.


Jaa