Treenejen jälkeen syötiin lounas.

Tonttejen ja asuntojen hinnat ovat taivaissa!

Sipsejen ja karkkejen sijasta voi valita terveellisempiäkin vaihtoehtoja.

Kuulostaako hyvältä, vai sanoisitko mieluummin ”treenien jälkeen”, ”tonttien hinnat”, ”sipsien ja karkkien sijasta”? Minusta vaikuttaa siltä, että on koko joukko ihmisiä, joiden kielitajussa nämä ovat aivan tavanomaisia monikon genetiivin muotoja – siitä huolimatta, että kyllähän ne ovat perinteisestä kieliopista poikkeavia.

Yleisyydestä saa käsityksen googlettamalla esimerkiksi muotoa kurssejen. Muita vastaavia muotoja ovat tenttejen, mallejen, kontaktejen, paperejen, kumejen...

Näitä taivutusmuotoja tapaa enimmäkseen blogeissa, nettifoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa, mutta toisinaan myös astetta virallisemmissa yhteyksissä, kuten joidenkin organisaatioiden verkkosivuilla. Painetussa tekstissä en muista niitä nähneeni. Vielä.

Kieliopillisesti kyse on käsittääkseni siitä, että e-loppuisten nominien taivutustyyppi nalle : nallejen on laajentunut myös i-loppuisten nominien taivutukseen (lasi : lasejen) vallaten alaa perinteiseltä taivutukselta (lasi : lasien). Mutta miksi?

Ehkä kieli pyrkii pelkistymään, yksinkertaistumaan, taloudellistumaan – jos kerran pärjätään yhdelläkin kaavalla, miksi niin ei tehtäisi? Tai kenties konteksti vaikuttaa ja viehtymys symmetriaan houkuttelee taivuttamaan toistensa läheisyydessä esiintyvät sanat samalla tavalla: ”Lentokentän vaihtopisteitä pitää välttää huonojen kurssejen takia.”

Selvästikään aina ei kuitenkaan ole kyse lauseyhteyden vaikutuksesta. Odotusten (ja yleiskielen suositusten) vastaiset -jen-muodot ovat alkaneet jo elää omaa, itsenäistä elämäänsä.


Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstantekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.

Jaa