1. Milloin ja miten sinusta tuli kieli-ihminen?
Jo ihan pienenä. Minulle luettiin lapsuudessa tosi paljon, niin paljon, että osasin ulkoa rakkaimmat runot, sadut ja tarinat. Huomautin heti, jos äiti tai isä muutti tarinaa jollakin tavoin. Lukemaan opin 5-vuotiaana. Sen jälkeen minusta tuli innokas kirjaston käyttäjä. Yhdessä lukemisen hieno perinne jatkui aikanaan omien lasten kanssa.
2. Mikä sinua erityisesti kiinnostaa suomen kielessä?
Eri murteet viehättävät tai ärsyttävätkin joskus. Hauskat paikannimet tienviitoissa matkan varrella. Tunteiden ilmaiseminen. Vaikka osaankin jonkin verran muita kieliä, käy itsensä ilmaiseminen parhaiten omalla äidinkielellä.
3. Miten kieliasiat ovat läsnä jokapäiväisessä elämässäsi?
Luen edelleen vapaa-aikana varsin paljon ja monenlaista. Ja nykyinen työni on kehittää sähköistä asiointia ja demokratiaa valtion ja kuntien SADe-ohjelmassa. Työ on kielen tehokäyttöä eli kirjoittamista, puhumista ja lukemista: vaikuttamista hallinnon ja ICT:n kielellä (information and communications technology, tieto- ja viestintäteknologia).
4. Kielimaisemamme kirjavoituu, ja kieli muuttuu. Mitä ajattelet tästä?
Kehityskulku on luonnollinen, koska kieli on viestinnän väline. Ajattelen kuitenkin, että kielestä ja äidinkielestämme täytyy määrätietoisesti pitää hyvää huolta, vaikka maailma muuttuu ja kieli sen mukana.
Kielestä ja äidinkielestämme täytyy määrätietoisesti pitää hyvää huolta, vaikka maailma muuttuu ja kieli sen mukana.
5. Katsotko pystyväsi vaikuttamaan siihen, miten kieleen ja eri kieliin Suomessa suhtaudutaan?
Kyllä. Meillä on SADe-ohjelmassa molempien kotimaisten kielten toimintamalli, joka tarkoittaa palvelujen tarjoamista sekä suomeksi että ruotsiksi. Tänä syksynä järjestimme yhdessä Kotuksen kanssa ohjelman hankkeille ja sähköisten palvelujen kehittäjille Selkeä kieli palveluissa -työpajan. Päivä oli tosi hyödyllinen ja herätteli hyvän kielen merkitykseen. Saimme monta konkreettista vinkkiä siitä, kuinka selkeyttää sanottavaansa ymmärrettävään muotoon ja ottaa huomioon palvelun käyttäjän näkökulma.
6. Mitä mieltä olet puheista, joiden mukaan suomi on kuoleva kieli?
Enpä usko tuohon. Miksi suomi olisi kuoleva kieli?
7. Mikä on mielestäsi kielessä kauneinta ja kauheinta?
Vihakieli on aika kauheaa, samoin ilkeily ja toisen vähättely. Näistä kaikista löytyy netissä ja sosiaalisessa mediassa ikävä kyllä runsaasti esimerkkejä. Ihailen suomalaisia klassikoita, kuten Aleksis Kivi, Juhani Aho, Joel Lehtonen, Aino Kallas, Minna Canth, Maiju Lassila. Miten he osaavatkaan käyttää kieltä.
8. Jos olisit tekstilaji, mikä tekstilaji olisit?
Olisipa hienoa olla libretto! Arkisemmin voisin olla myös käyttöohje.
9. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, minkä kirjan ottaisit?
Helppo valinta. Sudenpentujen käsikirjan.
10. Mitä muuta haluat sanoa jutun lukijoille?
”Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto.” (Einstein)
Toimitus: Minna Pyhälahti