Ei vaaleja ilman iskulauseita eli vaalilauseita eli sloganeja! Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla julkaistiin 21. toukokuuta 2021 laaja artikkeli, jossa puolueiden viestijät ja mainonnan ammattilaiset pohtivat toimivia iskulauseita ja iskulauseiden merkitystä yleensä.

Samassa yhteydessä pyysimme yleisöltä ehdotuksia toimiviksi iskulauseiksi. Aihetunniste #vaalimme oli Twitterissä kovassa käytössä, ja saimme paljon mielenkiintoisia vastauksia.

Ei ole helppoa

Keskustelu oli kirjavaa. Lusikkansa soppaan pistivät niin kansan syvät rivit kuin kevään ehdokkaat tai ehdokkaina aiemmin olleet itse. Mukana on sekä aitoja että fiktiivisiä vaalilauseita.

Moni esitteli omia vaalilauseitaan ja kehui muiden tuotoksia. Osa oli omaankin lauseeseensa avoimen tyytyväisiä, mutta yleinen mielipide tuntui olevan, että helppoa ei toimivan vaalilauseen kehittely todellakaan ole.

”Nerokkaan vaalisloganin kehittäminen on ehkä vaalikampanjan vaikeimpia vaiheita”, Veronika Honkasalo kertoo. ”Siis ihan hirveetä suorastaan – toisinaan. Auttaa jos tehtävän pystyy ulkoistamaan.” Itsensä kuvaaminen sellaiseen tapaan kuin aito arjen ratkaisija on hankalaa myös Minna Minkkisen mielestä: ”Ne on väistämättä aina omia tulkintoja itsestään ja valehtelemme loistavasti itsellemme. (Koska olen todellinen arjen säätömuija.)”

Vasemmalla Klas Monnin ehdotus vaalilauseeksi. Oikealla Valtteri Aaltosen mukaelma eräästä hyvän juristin määritelmästä. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Kuka minä olen? Klas Monnin ehdotus vaalilauseeksi on ”Minä olen sinun saappaissasi”. Valtteri Aaltonen mukailee erästä hyvän juristin määritelmää: ”Terävä kieli, hyvä sydän ja ilkeä mieli”. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Nomen est omen

Jostain on lähdettävä liikkeelle, ja oma nimi on yksi varteenotettava vaihtoehto. Mikäs sen tehokkaampaa kuin iskostaa nimi äänestäjän mieleen jo osana slogania? Nimeään oli moni käyttänyt ja moni käyttäisi, jos olisi ehdolla. Tässä jo olevia sekä potentiaalisia iskulauseita:

Käännä uusi lehti(nen). (Sanni Lehtinen)

Saanassa riittää lämpöä. (Saana Rantonen)

Matti valtuustoon eikä sinun kukkaroon. (Matti Niiranen)

Ketä äänestäisin Ellen Ojalaa? (Ellen Ojala)

Missä se sydän onkaan?

Ääni menee nimen lisäksi ja ennen kaikkea puolueelle, joten miksipä ei hyödyntää puolueeseen liittyviä mielikuvia ja kepeitä sanaleikkejä? Sitä vartenhan ne ovat olemassa.

”Jos mä olisin ehdolla vihreiden listalla, varmaan kehittelisin jotakin vihreästä naisesta maalta, vrt. vihreät miehet avaruudesta”, sanoo käyttäjä @HietikkoH. RKP:n listalla hän käyttäisi slogania Kielestä kiinni.

Heikki Ollilan vaimo on sitä mieltä, että miehelle sopi Sydän oikealla, pää paikallaan. Käyttäjä @HelgeLagerstrom taas opastaisi, että Valitse oikea mies vasemmalta!

Rehellisesti ja asiallisesti

Aina ei kannata kikkailla. Joskus asia kannattaa vain sanoa, niin kuin se on. Pentti Arajärven Rakkaudesta kotikaupunkiin ja ihmisiin ja Tiina Sandbergin Yhteiset rahat yhteiseksi hyväksi luottavat selkeään viestiin.

Tuomo Kondie on sivuillaan informatiivinen: Tuomo Kondie – vihreä kuntavaaliehdokas Tampereella. Tony Nybergin vaalilause summaa samalla hyvin koko vaalijärjestelmämme luonteen: Ääni minulle on ääni Vasemmistoliitolle.

Vasemmalla Markus Leikolan sommittelema vaalilause. Oikealla Twitter-käyttäjän @HietikkoH riimittelyä.
Markus Leikolan sommittelema vaalilause kuuluu ”Verkkokoulu ei korvaa kouluverkkoa”. Twitter-käyttäjä @HietikkoH riimittelee ”Huolehditaan kaikista nuorista muoriin”. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Pilke silmäkulmassa

Jonkinasteista huumoria on tässä kirjoituksessa jo pilkahdellutkin. Seuraavat esimerkit vahvistavat sitä ajatusta, että sanaleikit ovat leikeistä parhaimpia. Sanaleikkien keksimisessä kunnostautui varsinkin ”jos olisin joskus jossain ehdolla” -puolueen jäsenistö.

Arto Härkönen pohtii käyttävänsä lauseita Eilispäivän tulevaisuutta jo tänään sekä Kannattaa kannattaa. Jukka-Pekka Lätin on kehuttu olevan radioäänimateriaalia, joten hän voisi olla liikkeellä sloganilla Tunnet minut – äänestä!

Veli Juhani Holopaisen mielestä aihetunnisteestammekin tuttu vaaliminen toimii: Vaali kanssani (sitä-ja-sitä). Eero Raunio muistuttaa demokratian tärkeydestä: Vaalia kannattaa vaalia!

Tämä blogi on surkea!

Vai onko? Raflaava alaotsikko joka tapauksessa! Raflaavat tai muuten nokkelat vaalilauseet ovat jääneet monen mieleen.

Jari Kallio muistelee lausetta: Arbeit ist scheiße. Tässä saksankielisessä sloganissa rinnastetaan mielenkiintoisella tavalla työ ja paska. Käyttäjä @jonnibal puolestaan muistelee Jörn Donnerin olleen liikkeellä lauseella En lupaa mitään.

Tytti Rantasen veli yritti ilmaista lahjomattomuuttaan ja riippumattomuuttaan vaalilauseella Ei kenenkään asialla. Jatkokautta ei kuitenkaan herunut. Eira Karlson taas pitäisi selkeydestä: Sloganit Sinulle, joka tienaat alle 3500€/kk ja Sinulle, joka tienaat yli 10000€/kk ja haluat ehdottomasti saada vielä lisää kieltämättä kertoisivat paljon.

Vasemmalla Simo Raittilan vaalilause. Oikealla Twitter-käyttäjän @GaiaPlanet77 ajatus. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Simo Raittilan kohtuullisen raflaava vaalilause kuuluu ”Vituttaako Vantaa?” Twitter-käyttäjä @GaiaPlanet77 tietää, että nyt ovat ”Vaurauden pelimerkit jaossa!” Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Nyt pääsee sanomaan

Sitten tietyllä tapaa itse asiaan eli metatasolle! Moni kansalainen käytti vaikutusmahdollisuuttaan ja antoi palaa. Seuraavassa mehevä kattaus kritiikkiä, vitsejä, naljailua ja pilkkaa – leikkisästi omaan tai naapurin nilkkaan. Oletettavasti harvalla näistä lauseista on kukaan oikeasti liikkeellä, suluissa leikin laskija:

Koti, uskonto ja isänmaa – vähän kustakin. (@roedvin)

Nyt on Kepun vuoro pettää! (Olli Haapakangas)

Keskusta – kulttuurin kehto. Ja hauta. (Dan Henriksson)

Lähipalveluilla on turvaväliä. (Markus Leikola)

Mikäli sinäkin haluat ottaa ylimääräiset fyrkat pois niitä ansainneilta, liity kolhoosiimme! (Henrik Segercrantz)

Hauki on kala. Fakta, ottaa kantaa nykyiseen identiteettipainotteiseen politiikkapuheeseen. Vetoaa myös maaseudun väestöön ja perustuotannossa työskenteleviin. (@saarenmies)

Tämän osaston erityismaininta menee Olli E. Kankaalle, jonka hersyvän kokoelman toistamme tässä kokonaisuudessaan:

Kokoomuksesta: Ajamme kaksilla kärryillä – hyppää kyytiin sinne tai tänne!

Perussuomalaisista: Tule Mestarin liigaan – faktat ei vaivaa!

Keskustasta: Suruja ja murheita, älä huoli – turve auttaa!

Kristillisdemokraateista: Niin helposti lapsonen langeta vois, jos käsi ei Päivin kädessä ois.

Liike Nyt -puolueesta: Mun mielestä!

Ruotsalaisesta kansanpuolueesta: Höger eller vänster – spelar ingen roll! Basfinnar? Nej fy fan! Någon princip måste det vara!

Vihreistä: Molemmat jalat tukevasti ilmastossa!

Sosiaalidemokraateista: Rollaattorit kuuluvat teille.

Vasemmistoliitosta: Porvari yhä hallitsee, mutta työväenluokan hallussa ovat maailman syrjäpolut.

Vaalimme-tunniste vaalimainoskehikossa. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Kotimaisten kielten keskuksesta: Kaikki liittyy kieleen. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Se elää sittenkin

Eivät selvästikään ole hienot vaalilauseet katoavaa kansanperinnettä. Tässä näitä kootessa oikein herkistyy, niin isoja asioita on mahdollista sanoa pienellä merkkimäärällä. Selvää on myös se, että kaikkea ei ole vielä keksitty. Ehkä se Graalin malja, täydellinen vaalilause, odottaa vielä sorvaajaansa!

Ei muuta kuin asiantuntijoiden vinkeistä vaari, kallonpohjalta kaivelemaan ja sorvin ääreen!


Jaa