Briossi on vanha lainasana ranskan kielestä, mutta viime vuosina siihen on törmännyt aiempaa useammin. Jokunen vuosi sittenhän kiiltäväkuoriset briossit nousivat suosioon hampurilaissämpylöinä.
Tämän syksyn hittituotteena on jälleen briossi, mutta tällä kertaa syötäväksi kelpaamattomassa muodossa: nyt briossiksi kutsutaan kaksiväristä patenttineuletta. On briossipipoa ja -huivia, ja puseronkin voi tehdä.
Tekniikka nimityksineen ei ole aivan uusi, mutta pystyraitainen perusbriossi on viime aikoina tullut tutuksi harrastajapiirien ulkopuolellakin. Nimitys briossi herättää kuitenkin kysymyksen: mitä ihmeen tekemistä patenttineuleella on sämpylän kanssa?
Leivonnaiseen viittaava nimitys juontaa luultavasti juurensa vuonna 1842 ilmestyneestä englanninkielisestä käsityökirjasta, jossa annettiin ohje patenttitekniikalla neulottavaan tyynynpäälliseen. Ohjeen nimi brioche eli suomeksi briossi ei alun perin kuvaakaan patenttineuletta vaan kakkumaisen pyöreän tyynyn ulkonäköä. Tyynyyn myös neulottiin erivärisiä raitoja, mutta itse patenttineulomisen tekniikkaan väritys ei liity.