Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Sodan ensi hetkistä lähtien tietoa on jaettu reaaliajassa eri somepalveluissa. Ukrainan sodan onkin useaan otteeseen todettu olevan ensimmäinen varsinainen somesota – jopa ensimmäinen Tiktok-sukupolven sota. Somesodalla on ennestään viitattu laajemmin sosiaalisen median kanavissa käytäviin kiistoihin.
Poliitikoiden somenäkyvyys on ollut Ukrainan sodassa merkittävää – keskeisimpänä hahmona Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka on taidokkaasti hyödyntänyt sometilejään saadakseen muun maailman huomion. Suomessa puolestaan on seurattu silmä kovana esimerkiksi presidentti Sauli Niinistön kommentteja ja tekemisiä, kuten hänen Yhdysvaltain-matkaansa.
Poliitikoiden tavoin monet muutkin julkisuuden henkilöt ovat käyttäneet hyväksi näkyvyyttään. Erilaiset varainkeräykset, mielenilmaukset ja sotatapahtumista kertovat päivitykset ovat kiertäneet somekanavissa tehokkaasti. Positiivisen, yhdistävän voiman vastapainona sosiaalinen media tarjoaa toisaalta myös alustan disinformaation levittämiselle. Lähdekritiikin ja somelukutaidon merkitystä onkin jälleen korostettu.
Osa sosiaalisen median luonnetta on, että käyttäjät koukuttuvat palveluun. Sotauutiset eivät ole tätä helpottaneet, vaan monet ovat valitelleet synkkyysselailun ja uutisnarkkauksen haitallisuutta. Onpa kerrottu uudesta aamurutiinistakin: ”Aamulla keitän ensimmäiseksi kahvit ja tarkistan somesta, onko Zelenskyi vielä elossa.”