Hukkatyöstä on kirjoitettu ennenkin, mutta tänä syksynä se on taas median huulilla. Poliitikkojen mukaan on välttämätöntä leikata hyvinvointialueiden menoja ja vähentää niiden tehtäviä. Tähän tarpeeseen kytkeytyy puhe hukkatyöstä.
Hukkatyössä hukkaan menee aikaa ja rahaa. Sanan alkuosa hukka selitetään Kielitoimiston sanakirjassa muun muassa menetykseksi, häviöksi, tappioksi tai tuhlaukseksi.
Hyvinvointialueilla hukkatyö voi liittyä esimerkiksi lääkäreiltä pyydettyihin lausuntoihin ja reseptien uusimiseen. Tarvitaanko todella uutta reseptiä vaikkapa silloin, kun potilaalla on säännöllinen lääkitys vuosia jatkuneeseen sairauteen?
Hukkatyössä työntekijä joutuu palaamaan tehtävään aina uudelleen. Tavallaan sama työ tehdään moneen kertaan. Hukkatyö siis turhauttaa, vie aikaa tärkeämmiltä tehtäviltä ja tulee kalliiksi sekä organisaatiolle että yhteiskunnalle.
Sadat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat ehdottaneet keinoja hukkatyön vähentämiseen sairaaloissa ja terveysasemilla. Vaikuttavuusseuran tekemään kyselyyn kertyi 400–500 vastausta, jotka on toimitettu sosiaali- ja terveysministeriölle. Siellä selvitetään, tarvitaanko hukkatyön karsimiseksi lakimuutoksia vai riittävätkö suositukset.