Sana boomer herätti jo viime vuonna niin paljon huomiota, että se otettiin mukaan Kotimaisten kielten keskuksen uudissanapoimintoihin. Lokakuussa 2021 sana sai uutta näkyvyyttä pääministeri Sanna Marinin Instagram-päivityksen ja sitä seuranneen keskustelun myötä. Somekansan tietoisuuteen boomer nousi alun perin pari vuotta sitten tokaisun ”OK, boomer” saattelemana.

Englannin kielestä lainattu boomer on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa sillä viitataan niin sanottuihin baby boomereihin eli toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1946–1964 syntyneisiin suuriin ikäluokkiin. Suomessa tämä suuren syntyvyyden kausi kesti vuodesta 1945 vuoteen 1950. Nykyisellään boomer-sanan merkitys on laajentunut viittaamaan ajastaan jollain tapaa jälkeen jääneisiin henkilöihin, eikä boomeriudessa aina ole kyse iästä. Myös elämänasenne voi tehdä ihmisestä boomerin – ja itse kukin meistä voi hetkellisesti käyttäytyä kuin boomer.

Suomen kielessä boomer kirjoitetaan useimmiten niin sanottuna sitaattilainana eli samalla tapaa kuin englannissa. Sanan voi myös sopeuttaa suomeen joko asussa boomeri tai buumeri. U:llinen muoto onkin jo tuttu sanasta buumi (esimerkiksi yhdyssanassa vauvabuumi). Kielitoimiston sanakirjaan boomerilla, asussa kuin asussa, ei kuitenkaan ole ainakaan vielä asiaa.

Jaa