Sanomalehtien otsikoissa kompostitarkastaja tupsahtaa, piipahtaa tai ilmestyy pihapiiriin tarkastamaan kompostoreita, joissa kotitalouksissa syntyvä biojäte maatuu mullaksi. Kyseisistä uutisista käy kuitenkin ilmi, että tarkastaja ei tee yllätyskäyntejä, vaan hän ilmoittaa kiinteistön omistajalle hyvissä ajoin tulevasta kompostitarkastuksesta. Kompostitarkastajan tehtävä ei ole jakaa sakkoja vaan pitää huolta siitä, että asuinkiinteistöillä biojäte kompostoidaan oikein.

EU:ssa hyväksyttiin vuonna 2018 jätedirektiivin uudistus, jonka mukaan jäsenmaiden on kierrätettävä yhdyskuntajätteestä vähintään 55 % vuoteen 2025 ja 65 % vuoteen 2035 mennessä. Suomessa jätelaki päivitettiin vuonna 2021 vastaamaan direktiivin tavoitteita. Jätelain uudistus tiukensi biojätteen kierrättämisen ja kompostoinnin vaatimuksia, mikä loi Suomeen uuden tarkastajakunnan, kompostitarkastajat.

Jätelaissa kuntien jätehuoltoviranomaiset ovat kompostitarkastusten lisäksi velvoitettuja pitämään kompostirekisteriä, johon asuinkiinteistöjen tulee jatkossa ilmoittaa käytössä olevat kompostorit. Pelkän puutarhajätteen maaduttamiseen käytettävää kompostia ei tarvitse ilmoittaa. Kompostirekisterin avulla saadaan tarkempaa tietoa yhdyskuntajätteen kierrätysasteesta. Näin kierrätystietoa ja -taitoa lisäämällä Suomessa pyritään lähemmäksi jätedirektiivin tavoitteita.

Jaa