Tarkkasilmäisimmät mediain kuluttajat ovat saaneet joulukuussa lukea Suomen ilmatilassa ennennäkemättömästä ilmiöstä, joulukuusilennosta. Onko maamme ykköskuuseksi päätetty valita syvimmästä korvesta niin suuri puu, ettei sitä ole voitu noutaa tahi kuljettaa Turun historiallisen kapeita katuja Tuomiokirkontorille kuin lentoteitse?

Todellisuudessa kyse on Ruotsin ilmavoimien vuonna 1990 alkaneesta perinteikkäästä julgransflygningistä, suomeksi joulukuusilennosta. Tänä vuonna tapahtuma toteutettiin Ruotsin lisäksi Suomen ja Tanskan taivaalla yhdessä paikallisten ilmavoimien kanssa. Lennon nimitys juontuu siitä, että hävittäjäkoneet lentävät taivaalla nuolimaisessa muodostelmassa, joka muistuttaa joulukuusta.

Joinain vuosina ruotsalaiset ovat koristelleet niin sanottua kuusta vilkuttamalla hävittäjien valoja tai pudottamalla ilmaan vihollistulta harhauttavia soihtuja. Lentämällä joulukuusimuodostelmassa lennostot haluavat harjoittaa lentäjiensä taituruutta, osoittaa pohjoismaalaista yhtenäisyyttä.

Joulukuusilentoa lähimpänä Kielitoimiston sanakirjan hakusanoista on muodostelmalento. Sanasta voidaan muovata missä tahansa muodostelmassa toteutettavan lennon nimitys korvaamalla yhdyssanan määriteosa muodostelma kyseisen muodostelman nimityksellä. Tässä tapauksessa muodostelman nimi on joulukuusi. Siis vaikka joulukuusilento on huomiota herättävä ilmaus, jonka läpinäkyvyys ei ole taattu, on se kontekstissaan ymmärrettävä.

Joulukuusilento Ruotsissa vuonna 2023. Kuva: Adam Frojdfeldt. Wikimedia Commons. Public domain.

Jaa