Pari vuotta sitten koronapandemia sai aikaan valmiuslain osittaisen käyttöönoton. Tänä keväänä uutisissa on kummitellut potilasturvallisuuslaki, jonka valmistelun sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti 1. huhtikuuta hoitajalakon aikana. Valmistelun taustalla ovat terveydenhoitoalan pitkittyneet työmarkkinaneuvottelut ja uhka hoitajien joukkoirtisanoutumisesta.

Potilaiden henki ja terveys eivät saa vaarantua hoitohenkilökunnan riittämättömyyden vuoksi. Lain nojalla terveydenhoitoalan ammattilaisia voitaisiinkin velvoittaa tilapäisesti alansa suojelutyöhön eli potilasturvatyöhön välttämättömän hoidon tehtävissä. Tehtäviin luetaan muun muassa tehohoito, ensihoito, päivystykset ja synnytykset.

Aiemmin sana potilasturvallisuuslaki oli esillä vastaavassa tilanteessa vuonna 2007, jolloin säädettiin laki potilasturvallisuuden varmistamisesta terveydenhuollon työtaistelun aikana. Uusi lakiluonnos on samanniminen, ja hoitoalan ammattijärjestöt ovat moittineet kumpaakin pakkolaiksi tai pakkotyölaiksi

Tätä kirjoitettaessa lain valmistelu on keskeytynyt, koska hoitajien lakko päättyi. Luonnollisesti kaikkien osapuolten toiveena on pääsy työmarkkinasopuun ja uuden säädöksen jääminen entisen tavoin ”kuolleeksi kirjaimeksi”.

Jaa