Sinilevä eli syanobakteerin aiheuttama leväkukinta tunnetaan uimareita rannoilta karkottavana riesana, mutta siitä voi olla myös hyötyä. Sinilevä nimittäin sisältää aineosia, joita voi käyttää esimerkiksi lääke- ja elintarviketeollisuuden raaka-aineina. Samaan tapaan hyödynnettävä on myös rakkohauru, entiseltä nimeltään rakkolevä.

Rakkohauru kuuluu ruskoleviin, joissa on kaasun täyttämiä rakkuloita. Rakkohaurun pinnalla oleilee kotiloita ja äyriäisiä, ja sen ympärillä parveilee kaloja ja muita eliöitä. Se kuuluu Itämeren avainlajeihin, joista koko eliöyhteisö on riippuvainen. Kun ilmastonmuutos uhkaa rakkohaurua, se uhkaa myös kaikkia haurun seuralaisia.

Hauru on monelle outo sana. Suomen Biologian Seuran Vanamon asettama leviennimeämistoimikunta keksi sanan Varsinais-Suomen ja Kymenlaakson murteista, joissa hauru on merkinnyt kyseistä levälajia (muita murremuotoja ovat haurahatru ja hauteri). Rakkohaurun sukulaiselle, joka on tunnettu nimellä kapearakkolevä, toimikunta on antanut nimen itämerenhauru.

Jaa