Hiljaisen koronakesän jälkeen mediassa on alkanut välähdellä uutisointeja tartuntakäyrien noususta. Rajoitusten purkamisen jälkeen kansa on saapunut liki entisissä määrin koolle muun muassa ravintoloihin, huvipuistoihin ja joukkoliikennevälineisiin. Jos tällaiseen parveen sattuu yksikin koronavirusta kantava henkilö, hän tulee kerralla altistaneeksi taudinaiheuttajille kaikki lähelleen sattuvat kanssaihmiset.

Jos kokonainen ryhmä joutuu samaan aikaan viruksen kantamille, puhutaan joukkoaltistumisesta. Nimitystä käytetään, kun virukselle altistuu yhdellä kertaa yli kymmenen ihmistä. Tämänhetkisestä suosiostaan huolimatta joukkoaltistuminen ei ole uusi eikä vain koronavirukseen liittyvä sana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tiedotteissa joukkoaltistuminen on esiintynyt jo aiemmin muita tartuntatauteja, esimerkiksi bakteeriperäistä tuberkuloosia käsiteltäessä.

Elokuinen paluu kouluihin, päivähoitoon ja työpaikoille tuo väistämättä väkeä yhteen. Aina turvavälejä ei pysty pitämään, ja altistumisen ja tartunnan riski kasvaa. Paras keino pitää huolta katraastaan ja itsestään katraassa on käyttää ruuhkatilanteissa kasvomaskia.

Jaa