Kuntavaalit ovat ajankohtaiset. Ehdokas saattaa näinä päivinä kirjoittaa sosiaalisessa mediassa:
Käy kurkkaamassa sivujani!
Myös esimerkiksi etäpalavereissa kurkkaa-verbiä kuulee paljon:
Kannattaa kurkata asia sieltä tiedostosta.
Kurkkaamisessa ei ole mitään vikaa! Se on vain juuri nyt hyvin yleinen ja muodikas. Ehkä sananvalinnalla halutaan luoda sympaattista ilmapiiriä muun muassa etäiseksi koetun politiikan ja jatkuvien etäkokousten (koska korona) keskellä?
Kurkkaaminen ja kurkistaminen ovat liittyneet aiemmin vaikkapa lasten läppäkirjoihin:
Kurkkaa läpän alle ja tarkkaile maatilan eläimiä. Tässä taaperoiden kurkistelukirjassa on 12 vankkaa luukkua ja kurkistuskoloja.
Sanojen käyttö on kuitenkin valunut jo aikapäiviä sitten konkreettisista yhteyksistä abstraktimpaan katsomiseen ja tarkistamiseen.
Melkein kaikkea tunnutaan siis nykyään kurkkaavan. On olemassa myös uudissana kurkistusikkuna:
Coinbase ei ole mikä tahansa yhtiö. Se on yksi maailman suurimmista bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kauppapaikoista. – – Coinbasen listautumisen yhteydessä julkistamat materiaalit avaavat kurkistusikkunan tähän hähmäiseen maailmaan. (Helsingin Sanomat, 17.4.2021)
Kun kurkkaamiselle herkistyy, törmää kaikkialla tämänkaltaisiin kehotuksiin:
Etkö tiedä mitä lainaisit? Kurkkaa verkkokirjaston vinkit ja uutuudet [otsikko]
Kurkkaa vinkkimme käytännöllisiin säilytysratkaisuihin ja järjestyksen ylläpitämiseen.
Kurkkaa kokoelmiin [museomainoksen otsikko]
Kurkkaa treenisalille! Koko perheen ilmaistapahtuma 27.–28.10.
Kurkkaa kulisseihin – näin näyttelijät muistelevat ikimuistoisia kuvauksia [otsikko]
Erityisesti kurkataan vinkkilistoja (kurkkaa viisi treenivinkkiä), kuvia ja videoita. Myös kulissien taakse kurkataan. Verbi on suosittu varsinkin otsikoissa.
Joskus kurkkaamisessa on mukana tirkistelyn vivahde:
Kurkkaa, miltä näyttää Sannan, 33, vaatekaapissa – havahtui ekologisuuteen, tänä vuonna hän on ostanut vain yhdet leggingsit [otsikko, Karjalainen 11.3.2019]
Kurkkaa Esko Eerikäisen matkailuautoon: sängyssä saa napostella namia kattilasta, mitä löytyykään jääkaapista? [otsikko, Seiska 2.7.2020]
Kielitoimiston sanakirjassa kurkata-verbi on merkitty tyyliltään arkiseksi. Yleensä kurkataankin jotain kevyttä: kurkataan kyllä juhannuksen sääennuste tai grillivinkit, mutta ei hukkumistilastoja. Verbi tuntuu liian kevyeltä vakaviin aiheisiin.