Luin joululomalla Loimaan Lehdestä jutun vuoden 2015 Ällipään valinnasta: ”Ällipääksi valitaan vuosittain sitkeä ja periksi antamaton henkilö, joka tekee työtä kotiseutunsa eteen.”

Varsin positiivinen merkitys siis tuolle murresanalle ällipää!

Sana on rakas, vanha tuttu kotimurteestani, lounaisista välimurteista. Suomen murteiden sana-arkistosta ällipäästä löytyykin melko paljon tietoja lounaismurteista, lounaisista välimurteista ja hämäläismurteista merkityksessä ’itsepäinen, periksi antamaton, jukuripää’. Jokseenkin samoilla alueilla tunnetaan myös adjektiivi ällipäinen. (Kiitos selvittelystä murreasiantuntija Riikka Tervoselle!)

Ällipäisyys ei murteissa liity siihen, että jollakulla olisi niin sanotusti ”älliä”, vaikka yleiskielessä älli merkitseekin älyä ja järkeä. Mutta joissain murteissa siis aivan jotain muuta. Ällipäisen itsepäisyys voi olla kuulijan tulkinnan mukaan myönteistä tai kielteistä: myönteistä saattaa olla periksi antamattomuus, kielteistä puolestaan jukuripäisyys.

Murteelliset sanat ovat aika vekkuleita! Ne saattavat olla eri murrealueilla eri merkityksessä: kehtaaminen on länsisuomalaiselle uskaltamista ja tohtimista, itäsuomalaiselle taas vaivautumista ja viitsimistä.

Lisäksi aina ei edes huomaa käyttävänsä murresanaa: se on niin tuttu, että sanaa luulee yleiskieliseksi – opiskeluaikoina tamperelaisen kaverini kanssa tuli melkein riita, koska hänen mukaansa rotvalli on silkkaa yleiskieltä (’katukiveyksen reuna’).

Vielä yksi murremuisto opiskeluajoilta: Suomen kielen professori kertoi Harri Mantilan keksimästä kirjan nimestä Ei tääläkhän senthän jokhaishen sanhan hootakhan panna. Se on mielestäni ehdottoman kuvaava, kun esitellään jälkitavujen vokaalienvälisen h:n variaatiota peräpohjalaisissa murteissa. Kaikki olennainen tiivistyy nimessä mieleenpainuvassa muodossa.

Google ei muuten tunne yhtään ällipäätä. Mutta kyllä se sen verran metka sana on, että yhden blogitekstin ansaitsee!


Lisätietoa:

Loimaan Lehti 31.12.2015: Vuoden 2015 Ällipää laulaa ja liikkuu ahkerasti (toimittaja Maija Paloposti)

Harri Mantila: Ei tääläkhän senthän jokhaishen sanhan hootakhan panna. Jälkitavujen vokaalienvälisen h:n variaatio peräpohjalaisissa murteissa.

Jaa