Osastot ja yksiköt
Kotimaisten kielten keskuksessa on kolme osastoa ja kaksi yksikköä. Osastot ovat kielenhuolto-osasto, ruotsin kielen osasto ja sanakirjaosasto. Yksiköt ovat hallinto- ja viestintäyksikkö sekä tietohallintoyksikkö.
Kotimaisten kielten keskuksessa on kolme osastoa ja kaksi yksikköä. Osastot ovat kielenhuolto-osasto, ruotsin kielen osasto ja sanakirjaosasto. Yksiköt ovat hallinto- ja viestintäyksikkö sekä tietohallintoyksikkö.
Johtaja johtaa, valvoo ja kehittää Kotuksen toimintaa sekä vastaa toiminnan tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta opetus- ja kulttuuriministeriölle. Johtajan nimittää opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kotuksen johtajana toimii Leena Nissilä.
Kielenhuolto-osastossa annetaan suosituksia ja ohjeita suomen kielen käytöstä ja tehdään kielenhuoltoon liittyviä julkaisuja. Kielenhuollon kohteena ovat yleiskielen lisäksi virkakieli ja nimistö.
Kielen- ja nimistönhuollon ohjeita julkaistaan Kielitoimiston ohjepankissa sekä tarvittaessa Kotuksen muissa verkkopalveluissa. Henkilökohtaista neuvontaa tarjotaan puhelimitse ja verkkolomakkeella. Lisäksi osastossa toimitetaan Kielikello-lehteä ja järjestetään maksullista kielenkäytön koulutusta. Osasto myös koordinoi saamen kielten, romanikielen ja viittomakielten lautakuntien toimintaa.
Työntekijöitä osastossa on noin viisitoista. Osaston johtaja on erityisasiantuntija, filosofian tohtori Salli Kankaanpää.
Ruotsin kielen osastolla on kolme päätehtävää: kielenhuolto, nimistönhuolto ja -tutkimus sekä sanakirjatyö. Kielenhuoltotyö suunnataan erityisesti viranomaiskieleen ja tiedotusvälineiden kieleen, mutta ajoittain voimavaroja suunnataan myös kysymyksiin, jotka liittyvät ruotsiin oppimisen kielenä ja koulukielenä.
Kielineuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse.
Sanastotyön tuloksia esitellään ennen kaikkea sanakirjassa Ordbok över Finlands svenska folkmål, joka kuvaa Suomen ruotsalaismurteita. Osaston tuottamia ovat myös sanakirjat Finlandssvensk ordbok ja Stora finsk-svenska ordboken. Osaston yhteinen julkaisukanava on aikakauslehti Språkbruk.
Osastossa on yhdeksän työntekijää. Osastonjohtajana työskentelee erityisasiantuntija, filosofian tohtori Charlotta af Hällström-Reijonen.
Sanakirjaosastossa laaditaan laajoja suomen kieltä kuvaavia sanakirjoja. Kuvauksen kohteena on yleiskielen lisäksi muitakin kielimuotoja, kuten murteita ja vanhaa kirjasuomea. Osaston päätuotteet ovat Kielitoimiston sanakirja, Suomen murteiden sanakirja ja Vanhan kirjasuomen sanakirja.
Osastossa on noin kaksikymmentäviisi työntekijää. Osaston johtaja on erityisasiantuntija, filosofian maisteri Pirkko Kuutti.
Hallinto- ja viestintäyksikkö hoitaa keskuksen henkilöstö- ja taloushallinnon. Yksikkö vastaa tiedottamisesta ja verkkopalvelusta, kustantamis- ja julkaisuasioista sekä kirjasto- ja aineistoasioista. Lisäksi yksikkö toimii keskuksen johtajan tukena asioiden valmistelussa ja suunnittelussa.
Yksikössä on kaksitoista työntekijää. Yksikön johtaja on hallintopäällikkö Annikki Niiranen.
Tietohallintoyksikkö vastaa keskuksen tieto- ja viestintäteknisistä palveluista sekä tarjoaa asiantuntijapalvelua ydintoiminnoille.
Yksikössä on neljä työntekijää. Yksikön johtaja on tietohallintopäällikkö, filosofian maisteri Tarmo Rahikainen.