Kieliaineistojen käyttö
Tietoa mahdollisuuksista käyttää Kotimaisten kielten keskuksen laajoja ja monipuolisia arkistoja ja muita aineistoja.
Tietoa mahdollisuuksista käyttää Kotimaisten kielten keskuksen laajoja ja monipuolisia arkistoja ja muita aineistoja.
Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) arkistot palvelevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastotalossa osoitteessa Hakaniemenranta 6. Tutkimusvierailu arkistoon tulee sopia etukäteen sähköpostitse. Otathan yhteyttä viimeistään viikkoa ennen toivomaasi vierailuajankohtaa.
Etukäteen tilattuja arkistoaineistoja pääsee tarkastelemaan pääsääntöisesti Kotuksen kirjastotiloissa. Laajempia manuaalisia kokoelmia, kuten sanakirjatyössä käytettäviä lähdearkistoja (Suomen murteiden sana-arkisto, Vanhan kirjasuomen sanakirjan arkisto, Suomen ruotsalaismurteiden sanarekisteri) on sovittaessa mahdollista tutkia myös niiden säilytykseen käytettävissä tiloissa.
Kotuksen arkistoaineistot on sijoitettu osin Hakaniemenranta 6:n kellarikerroksen makasiiniin, osin ulkopuolisiin arkistotiloihin. Hakaniemenrannassa säilytetään päivittäisessä sanakirjatyössämme tarvittavia kokoelmia, mutta muita suuria manuaalisia kokoelmia on siirretty Kansallisarkistolta vuokrattuihin tiloihin Siltavuorenrannassa. Kansallisarkiston tiloihin ei voida päästää asiakkaita tutkimaan aineistoja, vaan aineistot noudetaan asiakkaan vierailua varten Hakaniemenrantaan.
Saapuessaan asiakas ilmoittautuu Hakaniemenranta 6:n aulapalveluihin, josta hänet opastetaan eteenpäin. Niiden, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet kokoelmia tai tarvitsevat muuten opastusta, kannattaa mainita opastuksen tarpeesta ajanvarauksen yhteydessä. Tällöin Kotuksen henkilökunta varautuu perehdyttämään asiakasta kokoelmien käyttöön vastaanoton yhteydessä.
Opastus ja neuvonta on maksutonta, mutta varsinaisesta aineisto- ja tietopalvelusta, esimerkiksi tietojen hakemisesta, kopioimisesta ja analysoinnista, peritään palveluhinnaston mukaiset maksut. Kotuksen arkistojen käyttöä ohjaavat käyttösäännöt. Sähköisten aineistojen käyttöehdot vaihtelevat sen mukaan, onko kyse avoimesta, lisensoidusta aineistosta, muusta vapaasti verkossa tarjolla olevasta aineistosta vai sellaisesta aineistosta, joka edellyttää käyttölupaa.
Kotimaisten kielten keskuksen arkistoaineistojen käyttäjä sitoutuu seuraaviin käyttösääntöihin. Säännöistä voidaan poiketa vain kirjallisella sopimuksella.
(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on tehnyt periaatepäätöksen aineistojen avaamisesta vuonna 2014. Päätöksen mukaan Kotuksen nykyiset ja tulevat sähköiset kieliaineistot, jotka ovat julkisia ja joiden vapaata käyttöä lainsäädäntö tai sopimukset eivät rajoita, avataan julkisina tietovarantoina vapaasti käytettävinä, Creative Commons -lisenssillä lisensoituina ja koneluettavina.
Ensisijainen lisenssi on Creative Commons Nimeä 4.0 (CC BY 4.0). Tämä lisenssi sallii tekijänoikeuden suojaaman aineiston vapaan käytön maailmanlaajuisesti ja vastikkeettomasti. Käyttö voi olla kopioimista ja jakamista sekä aineiston muokkaamista. Lisenssi kuitenkin edellyttää, että lähde nimetään lisenssin antajan edellyttämällä tavalla. Alkuperäiseen aineistoon sisältyvä tekijänoikeusmerkintä, joka voi sisältää materiaalin julkaisuajankohdan ja aineiston version numeron sekä julkaisijan nimen sekä muut datan identifioinnin kannalta oleelliset tiedot, on säilytettävä, kun aineistoa jaetaan sellaisenaan tai muokattuna. Samoin lähdetietoihin tulee sisällyttää linkki alkuperäiseen aineistoon, ja jos aineistoa on muokattu, tämä on mainittava.
Aiemmin Kotus on käyttänyt myös muita avoimen tiedon lisenssejä. Tiedot avoimista aineistoista ja niiden lisensseistä ovat nähtävillä Aineistot verkossa -sivulla aineistokohtaisesti.
Avointen, lisensoitujen aineistojen lisäksi Kotus tarjoaa verkossa eri palveluissa myös muita aineistoja, jotka ovat käytettävissä vapaasti ilman erillistä käyttölupaa. Jos palveluun, jonka kautta aineisto on tarjolla, liittyy käyttöehtoja, näitä on noudatettava. Aineistoja, joilla ei ole tekijänoikeuden tai sen lähioikeuksien suojaa, voi muuten käyttää rajoituksetta.
Joissakin aineistoissa tekijänoikeus ja sen lähioikeudet rajoittavat käyttöä, erityisesti julkaisemista ja levittämistä. Tekijänoikeuslain perusteella on kuitenkin sallittua esimerkiksi ”hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa”. Tekijänoikeuden suojaaman aineiston käyttö muulla kuin lain sallimalla tavalla vaatii Kotuksen tai kolmannen osapuolen luvan. Lupatiedustelun voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen arkisto@kotus.fi.
Aineistokokonaisuudet voivat sisältää sekä tekijänoikeuden näkökulmasta sekä vapaata että suojattua sisältöä. Lisäksi oikeudenhaltija voi olla myös muu kuin Kotus. Epäselvissä tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä arkistojen asiakaspalveluun.
Luvanvaraisten aineistojen käyttöehdot ovat yleensä aineistokohtaisia. Luvanvaraiset sähköiset aineistot ovat käytössä joko sähköisissä käyttölupaa edellyttävissä järjestelmissä tai niin, että asiakkaalle toimitetaan tilauksen perusteella aineistosta kopio. Luvanvaraisuuden perusteena on yleensä se, että aineisto sisältää henkilötietolain perusteella suojattavia tietoja.
Osa Kotuksen aineistoista on rajattu tutkimuskäyttöön. Tutkimuskäytöllä tarkoitetaan akateemisia opinnäytetöitä sekä muuta tieteellistä tutkimusta (artikkelit, monografiat). Asiakkaille, jotka eivät ole saaneet tutkijakoulutusta, luvan saannin edellytyksenä on affiliaatio tieteelliseen tutkimuslaitokseen. Tutkimussuunnitelma pyydetään toimittamaan aineistolupahakemuksen yhteydessä.
Aineistoja käytettäessä noudatetaan yleisiä lähdeviittauskäytäntöjä. Ensisijainen on aineiston yhteydessä mahdollisesti annettu viittausohjeistus. Ks. Aineistoihin ja julkaisuihin viittaaminen (alempana sivulla).
Osa aineistoihin liittyvistä palveluista on maksullisia. Ks. Aineistopalveluiden hinnasto (alempana sivulla).
Suomen kielen nauhoitearkiston aineiston käytöstä on lisäksi erilliset ohjeet. Ks. Suomen kielen nauhoitearkiston käyttösäännöt ja tilausohjeet (alempana sivulla).
Suomen kielen nauhoitearkiston (SKNA) aineistoa tilaamalla käyttäjä sitoutuu seuraaviin käyttösääntöihin. Säännöistä voidaan poiketa vain kirjallisella sopimuksella.
Kun käyttäjä julkaisee tutkimustuloksia, jotka on saatu käyttämällä Kotimaisten kielten keskuksen aineistoja, Kotuksen sähköisiin aineistoihin viitataan käyttämällä standardia Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin tai niiden osiin. SFS 5831. 1998. Julkaisu on nähtävillä esimerkiksi Kotimaisten kielten keskuksen kirjastossa.
Seuraavassa on määritelty sähköisiä dokumentteja koskeviin lähdeviitteisiin merkittävät tiedot ja niiden järjestys. Pakollisuus ja valinnaisuus on merkitty kunkin tiedon jälkeen sulkeisiin. Tiedot ovat pakollisia kuitenkin vain, jos ne löytyvät dokumentista tai sen oheisaineistosta.
Sana-artikkeleihin viitataan kunkin artikkelin hakusanalla ja/tai www-osoitteella. Suomen murteiden sanakirjan oikeudet omistaa Kotimaisten kielten keskus.
Karttoja voi käyttää vapaasti julkaisujen yms. osana. Karttojen yhteyteen on liitettävä tekijänoikeusmerkintä ”Copyright Kotimaisten kielten keskus 2012”, ellei merkintä näy suoraan karttapohjasta. Sana-artikkeliin liittyvään karttaan viitataan kunkin artikkelin hakusanalla ja kartan nimellä, esim. artikkelissa kuvertti kartta kovertti. Suomen murteiden sanakirjan levikkikarttojen oikeudet omistaa Kotimaisten kielten keskus.