Siirry sisältöön
Yleistä vähemmistökielistä 

Tietoa Suomen kotoperäisistä vähemmistökielistä.

Saamen kielet 

Saamen kielet ovat Euroopan alkuperäiskieliä ja itämerensuomalaisten kielten lähimpiä sukulaisia. Kieliä on yhdeksän, ja niitä puhutaan neljän valtion alueella.

Karjalan kieli 

Karjalan kieli on suomen lähisukukieli. Se on uhanalainen kieli, jota elvytetään Suomessa aktiivisesti.

Suomen romanikieli 

Romanikieltä on puhuttu Suomessa 1500-luvulta alkaen. Nykyisin kieltä elvytetään ja pyritään vahvistamaan.

Suomen viittomakielet 

Suomessa käytetään kahta viittomakieltä, suomalaista ja suomenruotsalaista.

Vähemmistökielten aineistot 

Kotus hallinnoi vähemmistökieliä kuvaavia aineistokokonaisuuksia. Aineistoihin kuuluu niin kirjallista kuin puhuttua kieltä.

Suomen laki ei määrittele, mitkä kielet ovat vähemmistökieliä. Tästä huolimatta Suomessa on suomen ja ruotsin lisäksi muitakin kieliä, joiden puhujien kielellisistä oikeuksista säädetään eri laeissa. Saamen kielet (koltan-, inarin- ja pohjoissaame) ovat alkuperäiskansan kieliä, Suomen romanikieli, suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli sekä karjalan kieli ovat autoktonisia eli maassa kauan käytettyjä kieliä.

Suomessa puhutaan myös monia muita kieliä. Suomen kolmanneksi suurin kieliryhmä suomen ja ruotsin jälkeen oli vuoden 2023 lopussa venäjää äidinkielenään puhuvat. Seuraavaksi eniten oli vironkielisiä, arabiankielisiä, englanninkielisiä, ukrainankielisiä ja somalinkielisiä. Yhä useampi suomalainen on lapsesta asti monikielinen. Tästä ei kuitenkaan ole saatavissa kattavia tilastoja.

Jaa