Siirry sisältöön

Suomen viralliset kielet eli kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Ne ovat yhteiskunnan kaikilla aloilla käytettäviä, asemaltaan vahvoja kieliä.

Digi- ja väestötietovirasto tallentaa tiedot Suomen kansalaisten ja Suomessa vakinaisesti asuvien ulkomaalaisten äidinkielestä väestötietojärjestelmään. Väestötietojärjestelmässä esitettävä äidinkieli perustuu henkilön omaan ilmoitukseen. Tilastokeskuksen tiedot äidinkielistä perustuvat väestötietojärjestelmään.

Suomea puhui vuoden 2023 lopussa äidinkielenään noin 4 750 000 henkilöä ja ruotsia 285 000 henkilöä. Muu äidinkieli on 560 000 henkilöllä. (Lähde: Tilastokeskus.)

Suomi ja ruotsi, kaksi kieltä tuhansien joukossa

Maailmassa puhutaan noin kuuttatuhatta eri kieltä, joidenkin arvioiden mukaan jopa yhdeksäätuhatta eri kieltä. Tarkkaa lukua on mahdoton esittää jo siitä syystä, että murteen ja kielen raja ei useinkaan ole selvä. Puhujamääriltään suurimpia kieliä vuonna 2018 ovat mandariinikiina, espanja, englanti, arabia ja hindi.

Kielten määrä vähenee jatkuvasti ja melko nopeastikin. Eräiden arvioiden mukaan maailmasta katoaa yksi kieli joka toinen viikko.

Samaan aikaan suomalainen kielimaisema kirjavoituu. Vuoden 2016 väestökirjanpidon mukaan Suomessa puhutaan 157:ää eri äidinkieltä. Äidinkieliä lienee viitisensataa, jos pienet puhujayhteisöt lasketaan mukaan.

Jaa