Vesa Heikkinen (toim.) 2009: Kielen piirteet ja tekstilajit. Vaikuttavia valintoja tekstistä toiseen. Tietolipas 229. Helsinki: SKS. ISBN 978-952-222-126-1. 276 sivua.
Käyttääkö presidentti puheessaan pronominia minä vai me? Peseekö mainostettu suihkusaippua ilman kyyneleitä vai onko sen salaisuus no more tears -koostumus? Miksi joissakin alkoholivalistusteksteissä sanotaan, että viinan käyttöä täytyy vähentää, kun taas toissa sanotaan, että sitä kannattaa vähentää?
Pienilläkin kielellisillä valinnoilla saadaan aikaan isoja, vaikuttavia asioita. Yksittäiset tekstien piirteet tuottavat painavia merkitystulkintoja.
Tutkijat analysoivat yhtä aikaa sekä teksteissä näkyviä kielen piirteitä että tekstikokonaisuutta ja tekstin lajia. Laajempana kehyksenä tutkimuksessa on kysymys vaikuttavasta kielenkäytöstä: Millainen kielenkäyttö on vaikuttavaa? Miten kielellisiä valintoja, tekstejä ja niiden lajiominaisuuksia käytetään suostuttelussa?
Teoksessa eritellään mainoksia, nettitekstejä, kirja-arvosteluja, kaunokirjallisuutta, valistustekstejä, virkakirjeitä, uudenvuodenpuheita ja yliopistojen opetusportfolioita.
Kielenpiirteistä tutkittavina ovat
- multimodaalisuus,
- sananlaskumuotti ”parempi vähän x kuin paljon y”,
- kielikuvat,
- koloratiivirakenne,
- pakon ja mahdollisuuden ilmaisemisen keinot sekä
- minä-viittaukset.