Kotimaisten kielten keskus tuottaa julkaisuja, jotka edistävät suomen ja ruotsin kielen käyttöä ja kehittymistä ja julkisten palvelujen kielellistä saavutettavuutta sekä auttavat kansalaisia ja yhteiskuntaa ylläpitämään yhteyden Suomen kielelliseen kulttuuriperintöön.
Kotuksen julkaisutoiminta painottuu verkkoon. Julkaisemme yleistajuisia kieliaiheisia kirjoituksia verkkosivuillamme sekä suomen- ja ruotsinkielisessä verkkolehdessä.
Julkaisemme lisäksi tieteellisiä sanakirjoja sekä ohjeistavia ja kielitietoa tarjoavia verkkopalveluja. Kotuksella on myös 1970-luvulle asti yltävä katalogi painettuja kielitieteellisiä julkaisuja esimerkiksi murteisiin, kielenkäyttöön ja sukukieliin liittyen.
Erillisille sivuille on koottu linkit kaikkiin vapaasti käytettävissä oleviin julkaisuihin ja aineistoihin.
Suomen- ja ruotsinkieliset verkkosivut
Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla kotus.fi ja sprakinstitutet.fi julkaistaan kieliaiheisia artikkeleita, blogikirjoituksia, ajankohtaisjuttuja sekä erilaisia teemakoosteita. Sivuilla on myös laaja Kolumniaarrearkku, johon on koottu sanomalehdissä ja muussa mediassa julkaistuja kielikolumneja vuosien varrelta.
Verkkosivujen materiaali on pääasiassa Kotuksen asiantuntijoiden tuottamaa, mutta esimerkiksi Kotus-blogissa julkaistaan ajoittain myös ulkopuolisten kirjoittajien tekstejä.
Kielikello ja Språkbruk
Kielikello on Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema yleistajuinen kielilehti. Se on suunnattu kaikille kielestä kiinnostuneille. Lehti ilmestyi painettuna vuosina 1968–2017. Vuodesta 2018 alkaen se on ilmestynyt vain verkossa, jossa se on maksutta kaikkien luettavissa. Kielikellon sähköinen arkisto sisältää lähes kaikki lehdessä julkaistut kirjoitukset vuodesta 1968 lähtien.
Språkbruk on yleistajuinen kielitieteellinen aikakausjulkaisu. Se on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille. Erityisesti ruotsia työssään käyttävät saavat lehdestä paljon hyödyllistä tietoa. Esimerkiksi toimittajat, opettajat ja kääntäjät ovatkin ottaneet lehden omakseen. Språkbruk ilmestyy tätä nykyä vain verkossa.
Sanakirjat
Kotimaisten kielten keskuksessa laaditaan kielen ja kulttuurin kannalta tärkeitä tieteellisiä sanakirjoja, joissa kuvataan sekä yleiskieltä että muita kielimuotoja. Monen sanakirjan juuret ovat painetuissa laitoksissa, mutta nykyään kaikki sanakirjat ilmestyvät sähköisesti. Osa sanakirjoista on jatkuvasti päivittyviä, osaa edistetään aakkosväli kerrallaan ja osaa jalostetaan esimerkiksi sanalippujen kuvia lisäämällä.
Muut verkkojulkaisut
Kotimaisten kielten keskus julkaisee verkossa monia ohjeistavia ja muuta kielitietoa tarjoavia palveluja. Monet näistä ovat jatkuvasti tai säännöllisesti päivittyviä.
Kielitoimiston ohjepankki on hakupalvelu, josta voi hakea vastauksia monenlaisiin oikeinkirjoitusta, kielioppia ja nimiä koskeviin kysymyksiin. Ohjepankin yhteydessä on myös hyvän virkakielen ohjeita ja julkishallinnon työntekijöille tarkoitettu Hyvän nimistön opas – Namnplaneringsguiden.
Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltajat toimittavat erisnimiä käsitteleviä julkaisuja. Nimijulkaisut sisältävät tietoa sekä koti- että ulkomaisista nimistä ja niiden kirjoittamisesta, taivuttamisesta ja käytöstä. Julkaisut ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.
Verkkojulkaisusarjaamme kuuluu myös muun muassa erilaisiin tekstilajeihin keskittyviä julkaisuja ja näköisjulkaisuja.
Painetut julkaisut
Kotimaisten kielten keskus on julkaissut useita kielioppia ja kielenhuoltoa käsitteleviä teoksia. Osa teoksista on suomen kieltä ja sen käyttöä kuvailevia, osa taas normittavia ja opastavia. Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaan ja Kielitoimiston kielioppioppaan keskeinen sisältö on nykään osana verkossa julkaistavaa Kielitoimiston ohjepankkia. Isosta suomen kieliopista on julkaistu verkkoversio.
Painettuna on ilmestynyt myös muita kielenkäytön oppaita ja nimioppaita, runsaasti murre- ja sukukieliaiheisia julkaisuja, sanakirjoja, tekstilajeihin, kielenhuollon ja nimistön historiaan jne. liittyviä tutkimuksia sekä muita kielitieteellisiä julkaisuja.
Painettujen julkaisujen sarjassa on 178 teosta vuosilta 1978-2017 ja verkkojulkaisusarjassa 79 julkaisua vuosilta 2005-2024.