Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan päätoimittaja Caroline Sandström esitteli luovutettavia aineistoja allekirjoitustilaisuuden yhteydessä. Mukana olivat SLS:n Jonas Lång ja Björn Teir sekä Kotuksen Leena Nissilä. Kuva: Jan Ahlstedt, SLS.

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) ja Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) ovat tehneet luovutussopimuksen Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan arkistosta.

Luovutuksen lähtökohtana on vuonna 2023 tehty Kotuksen, SLS:n ja Svenska kulturfondenin välinen sopimus Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan rahoituksesta. Tehdystä luovutuksesta huolimatta Kotus vastaa aineistojen säilytyksestä sanakirjan valmistumiseen saakka. Arvioitu valmistumisvuosi on 2036.

Yhteistyö piristää sanakirjan toimitusaikataulua

Rahoitussopimus on mahdollistanut useampien sanakirjantoimittajien palkkaamisen, mikä näkyy suoraan työn tehokuudessa. Kotuksen ruotsin kielen osaston johtaja Charlotta af Hällström-Reijonen on tästä kiitollinen:

”Laadukkaan sanakirjan tuottaminen vaatii kovaa työtä ja ammattitaitoista toimitusta. Ulkoisen rahoituksen avulla palkattujen uusien toimittajien saaminen mukaan työhön on käynnistynyt hienosti”, hän toteaa.

Peter Slotte ja Kurt Zilliacus haastattelevat Lenny Stenbergiä Käldinge harunin saarella vuonna 1970. Kuva: Peter Slotte, Kotus.

Sanalippuja, kirjakokoelma – ja lipastoja

Luovutuksessa SLS:n arkistoon siirtyy yli miljoona sanalippua ja arvokkaita alkuperäiskokoelmia, joiden osana on murremuistiinpanoja, valokuvia ja piirroksia. Mukana on myös toimituksellista aineistoa ja sanakirjantoimituksen käsikirjasto, jonka osia käytetään ahkerasti toimituksen päivittäisessä työssä.

Sanakirjan päätoimittaja Caroline Sandström on tyytyväinen siihen, että SLS sitoutuu aineistojen säilyttämiseen. Hän kuvailee Folkmålskommissionenin keräyttämiä murreaineistoja erityislaatuisiksi:

”Suuria alkuperäiskokoelmia on kerätty esimerkiksi 1940–50-luvuilla Korsnäsissä, Kumlingessa ja Tenholassa. Ainutlaatuista on myös murreaineistojen kokoaminen sanalippukortistoksi.”

Kiinnostava yksityiskohta luovutuksessa ovat myös puiset kortistolipastot, jotka on juuri Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan arkistoa varten suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi. Lipastot kuuluivat alun perin Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen kalusteisiin.

Luonnollinen jatkumo säilytyksessä

Arkistonjohtaja Kristina Linnovaara SLS:stä iloitsee siitä, että arkisto siirtyy juuri heidän kokoelmiinsa:

”SLS on luonnollinen sijoituspaikka Suomen ruotsalaismurteita käsitteleville aineistoille. Sanakirjan arkisto täydentää hienosti omia murreaineistojamme, ja tuleva kokonaisuus tulee olemaan merkittävä tutkijoille ja muille murteista kiinnostuneille.”

Myös Kotuksen johtaja Leena Nissilä kokee SLS:n arkiston parhaaksi mahdolliseksi sijoituspaikaksi Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan toimitusaineistoille sanakirjan valmistuttua.

”Suomenruotsalaisen kulttuurin vaalijana SLS on erityinen toimija, ja se on myös toiminut kyseisen aineiston keruun organisoijana. SLS:n arkistossa nämä arvokkaat kieliaineistot tulevat olemaan myös lähempänä potentiaalisia jatkokäyttäjiä, kuten tutkijoita ja kielenharrastajia”, Nissilä toteaa.

27. marraskuuta 2024 tehdyn sopimuksen allekirjoittivat Kotuksen johtaja Nissilä ja hallintopäällikkö Annikki Niiranen sekä SLS:n toimitusjohtaja Björn Teir ja kansliapäällikkö Jonas Lång.

Lue lisää

Jaa