Kotimaisten kielten keskus (Kotus) edistää osaltaan valtioneuvoston periaatepäätöksenä kesällä 2022 julkaistun Kielipoliittisen ohjelman toimeenpanoa. Kotuksessa vähemmistökieliasioista ja Kielipoliittiseen ohjelmaan liittyvistä tehtävistä vastaa maaliskuun 2023 alusta erityisasiantuntija, FT Lotta Jalava.

Kielipoliittinen ohjelmatähtää Suomessa käytettävien kotoperäisten vähemmistökielten suojaamiseen ja niiden aseman vahvistamiseen. Se koskee etenkin saamen kieliä (pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame), romanikieltä, viittomakieliä (suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli) ja karjalan kieltä.

Yhteistyön vakiinnuttamista

Kotuksen tehtävä Kielipoliittisen ohjelman toimeenpanossa on edistää tiedonvaihtoa vähemmistökielistä, niiden asemasta, huollosta ja elvytyksestä sekä edesauttaa kieliryhmien välistä vuoropuhelua. Tarkoituksena onkin perustaa vähemmistökielten tueksi asiantuntijafoorumi. Asiantuntijafoorumin tavoitteena on vakiinnuttaa vähemmistökieliryhmien, kielten asiantuntijoiden ja Kielipoliittisen ohjelman vastuuorganisaatioiden yhteistyötä.

Kielipoliittisen ohjelman laajemmista tavoitteista ja toimenpiteistä vastaavat eri ministeriöt oman hallinnonalansa mukaan. Lisäksi vastuualueita on jaettu virastoille, kuten Kotukselle kielten asiantuntijana ja kotoperäisten vähemmistökielten huollon koordinoijana sekä Opetushallitukselle koulutuksen ja varhaiskasvatuksen kehittäjänä.

Kielipoliittisen ohjelman toimeenpanoon liittyvää työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä oikeusministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Kotuksessa tehtävä työ tukee ministeriöitä ohjelman toimeenpanossa.

Kotoperäisten kielten yhteisiä haasteita

Monet Kielipoliittisen ohjelman toimenpiteet liittyvät kotoperäisten kielten yhteisiin haasteisiin, kuten kielten huoltoon, elvytykseen ja opetukseen sekä kielitietoisuuteen. Lisäksi tarkastellaan muun muassa kielten asemaa lainsäädännössä, niiden tarvitsemaa institutionaalista tukea ja digitaalisen toimintaympäristön tarjoamia mahdollisuuksia.

Kotoperäisten vähemmistökielten ja niiden aseman huoltoon liittyviä tehtäviä hoitavat, usein muiden tehtäviensä ohessa tai määräaikaisissa hankkeissa, erilliset organisaatiot, kuten Kuurojen Liitto, Saamelaiskäräjät ja Saamen Kielikaltio sekä Oulun, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot. Kotuksen yhteydessä toimivat saamen kielten, viittomakielten ja romanikielen lautakunnat antavat yleisluontoisia suosituksia ja käsittelevät kielten asemaa koskevia näkökulmia.

Kielipolitiikkaa yli hallituskausien

Kielipoliittinen ohjelma täydentää valtioneuvoston Kansalliskielistrategiaa. Ne viitoittavat kielipolitiikkaa yli hallituskausien.

Kotus pitää tärkeänä, että Kansalliskielistrategian ja Kielipoliittisen ohjelman toimeenpanoa jatketaan. Tämä tuodaan esiin myös Kotuksen hallitusohjelma-avauksissa.



Lisätietoja

Lotta Jalava, erityisasiantuntija (vähemmistökielet ja kielipolitiikka)
Puhelin: 0295 333 311
Sähköposti: lotta.jalava[ät]kotus.fi

Jaa