Kielitoimiston sanakirjaan otetaan uusia sanoja sanastustyön kautta: sanakirjantoimittajat ja muut kotuslaiset keräävät vuosittain talteen noin 6 000 uudissanaa. Pieni, vakiintunein osa niistä jalostetaan uusiksi sanakirja-artikkeleiksi. Sanapoimintojen perusteella myös ajantasaistetaan jo olemassa olevia sana-artikkeleita.

Uudissanapoimintoja hyödynnetään monessa muussakin yhteydessä. Niiden perusteella kirjoitetaan esimerkiksi palstoja Kuukauden sanat ja Vuoden sanapoiminnot. Lisäksi poimintoja hyödynnetään neuvonnassa, koulutuksissa ja populaareissa kielijutuissa muun muassa Kielikello-lehdessä ja Kotus-blogissa.

Kielitoimiston sanakirjan toimittajia pelaamassa Aliasta. Vasemmalta Riina Klemettinen, Ilona Paajanen, Tarja Heinonen ja Minna Pyhälahti. Kuva: Leena Joki.
Kielitoimiston sanakirjan toimittajia pelaamassa Aliasta. Vasemmalta Riina Klemettinen, Ilona Paajanen, Tarja Heinonen ja Minna Pyhälahti. Kuva: Leena Joki.

Työn tuloksia ja sana-aineistoa jalostetaan käyttöön myös yhteistyösopimuksin. Eräänä esimerkkinä on Alias-pelin jatkokehitys. Kotus ja Tactic Games Oy tekevät yhteistyötä, jonka tuloksena Alias Original -sananselityspeliin lisätään tänäkin vuonna uusia sanoja. Ne ovat pelissä mukana viimeistään ensi jouluna. Yhteistyö alkoi pari vuotta sitten sananselityspelin täyttäessä 30 vuotta. Pelin juhlaversioon poimittiin sanakirjantoimittajien tekemästä sanalistasta muun muassa sanat boomer, laumasuoja, lihankorvike, kehopositiivisuus, mikromuovi ja ääniviesti.

Lisäksi jo yli kymmenen vuotta on jatkunut yhteistyö Ylen Aristoteleen kantapää -ohjelman kanssa. Ohjelmassa luetaan joka kuussa Kuukauden sana. Viime kuukausina esillä ovat olleet sanat muovilatu, hätäjarru ja aluevaalit.


Jaa