Nimistönhuollon yhtenä tehtävänä on auttaa suunnittelemaan toimivia nimiä. Toimivat nimet kertovat olennaista tietoa kohteestaan ja ovat helppokäyttöisiä. Nimistönhuoltotyössä huomio kiinnittyy kuitenkin usein niihin nimiin, jotka aiheuttavat ongelmia ja kysymyksiä. Nimi ei täytä tehtäväänsä esimerkiksi silloin, jos sen perusteella saa väärän käsityksen kohteesta tai sitä on mahdoton taivuttaa tekstissä tai puheessa.
Kielimaisemassamme on kuitenkin myös monia neutraaleja ja hyviä nimiä! Ongelmallisten nimien käsittelyn vastapainoksi haluan tässä blogikirjoituksessa nostaa esiin onnistuneita nimiä.
Kuvaava nimi on usein paras
Yksinkertainen on kaunista, mutta usein myös toimivaa! Vuoden nimi -tunnustus on jaettu vuodesta 2017 lähtien. Voittajan valitsevat Helsingin yliopiston Nimistöntutkimuksen päivien osallistujat. Kahdesti ykköspallille on yltänyt nimi, jota saatettaisiin kuvata esimerkiksi tavanomaiseksi tai itsestään selväksi. Vuonna 2017 voiton vei Tampereen yliopisto ja vuonna 2020 Tikkurilan kirkko – Dickursby kyrka – Tikkurila church.
Klassikkotapaus on Sodankylässä vuonna 2012 järjestetty nimikilpailu, jossa liikuntahallin nimeksi valittiin Sodankylän liikuntahalli. Tapaukselle irvailtiin sosiaalisessa mediassa, ja osa sodankyläläisistä ja kilpailuun osallistuneista taatusti pettyi.
Vikaa ei silti missään nimessä ollut voittajanimessä. Sen sijaan kysyä sopii, onko mielekästä järjestää nimikilpailu sellaiselle kohteelle kuin Sodankylän liikuntahalli, jolle kaikkein paras nimi on kohdettaan kuvaava Sodankylän liikuntahalli.
Tampereen yliopisto, Tikkurilan kirkko ja Sodankylän liikuntahalli ovat malliesimerkkejä hyvistä julkisten kohteiden nimistä. Ne kertovat yksiselitteisesti, mistä on kyse (yliopisto, kirkko, liikuntahalli) ja missä kohde sijaitsee (Tampereella, Tikkurilassa, Sodankylässä). Muuta ei näihin nimiin tarvita.
Pullea Kullervo ja IT-velho
On siis pohdittava, milloin nimikilpailu kannattaa ja milloin ei. Mitä keskeisemmästä julkisesta kohteesta on kyse, sitä tärkeämpää on nimen asiallisuus, informatiivisuus ja käytettävyys. Silloin kun kohteelle sopii mielikuvituksellinen ja luova nimi, on kilpailun järjestämisessä itua ja lopputuloskin voi olla priimaa.
Kukapa tietää, olisiko WWF:n Norppalive saavuttanut keväällä 2016 yhtä suurta suosiota, jos päätähden nimi olisi Pullervon sijaan ollut koodimainen Phs106. Saimaannorpalle nimikilpailun kautta valikoitunut Pullervo on mainio! Se yhdistää sympaattisella tavalla norpan olemuksen kalevalaiseen Kullervo-nimeen.
Yhtä kekseliäs on Harri Botter, Helsingin yliopiston työntekijöitä IT-asioissa palveleva tsättibotti. Jonkinlainen IT-velho siis! Tosin osalle asiakkaista kirjailija J. K. Rowlingin luoma Harry Potter -hahmo voi olla vieras.
Pitävät perustelut uusille nimille
Nimenmuutokset ja uusien nimien perustelut saattavat joskus aiheuttaa nimistönhuoltajalle harmaita hiuksia, mutta helmiäkin löytyy. Selvää parannusta entiseen ovat ainakin työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu työmarkkinatori.fi (aiemmin mol.fi) ja Hurissalon kylätalo (aiemmin HurissaloTalo).
Sydäntä lämmittää myös tämä fiksu perustelu: ”Uuden yhtenäiskoulun valmisteluista saakka on ollut lähtökohtana, että erillistä nimikilpailua ei järjestetä, vaan koulu nimetään 1.8.2019 alkaen Jämsänkosken yhtenäiskouluksi. Nimi on luonteva Jämsänkosken taajaman asukkaita palvelevan koulun nimeksi.” Niin sitä pitää, Jämsä!
Kaupallisissa nimissä on lupa leikitellä
Yritys- ja tuotenimet eivät ole nimistönhuollon keskeisintä työsarkaa, sillä niiden kielestä ja sisällöstä ei säädetä samoin kuin julkishallinnon nimistä. Nimistönhuollossa otetaan kuitenkin kantaa kaupallisten nimien sopivuuteen ja oikeinkirjoitukseen. Myös yritysnimien joukosta nimistönhuoltaja voi poimia omat suosikkinsa. Selvän suomen (tai ruotsin) käytöstä irtoaa heti pisteitä, ja kuvaava nimi sopii mainiosti myös yrityksen brändiksi.
Leikitelläkin saa, kun kyse on kaupallisista nimistä. Paikallisuus ja ihana kaksitulkintaisuus kukoistavat joensuulaisen hammaslääkäriaseman nimessä Miun paikka. Pullahiiri hykertelee myös kuulotutkimuksia ja -laitteita kauppaavalle Kuuloliike Korvabuustille. Korvapuustintuoksuisista mielikuvista tuskin on haittaa kaupankäynnille!
Nimien viemää -blogia kirjoittavat erisnimiin hurahtaneet Kotuksen asiantuntijat. Blogissa pohditaan nimiä ja niihin liittyviä ilmiöitä eri näkökulmista. Aiheena ovat kaikenlaiset nimet paikan- ja henkilönnimistä viranomaisten ja yritysten nimiin.