Uudissanavideot ovat olleet tauolla: koronan vuoksi valtionhallinnon työpaikoilla on ollut etätyösuositus. Tämänkertainen uudissanavideo onkin kuvattu etätyössä kännyköillä. Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Riina Klemettinen ja Minna Pyhälahti tarkastelevat kesän ja alkusyksyn uudissanakirjoa.

Koronavuosi jää mieleen ja kieleen

Koronakevät vaihtui koronakesäksi, ja nyt on alkanut koronasyksy. Tiedotusvälineet ovat ymmärrettävästi vilisseet korona-alkuisia yhdyssanoja. Niistä uusimpia esimerkkejä ovat koronamoukari (korona on kurittanut kuntien taloutta eri voimalla) ja koronakuvaus (elokuvien kuvaustilanteissa on tarvittu erityistoimia koronan vuoksi).

On kiinnostavaa seurata, mitkä korona-alkuisista yhdyssanoista tai muistakin koronaan liittyvistä sanoista (esim. viruslinko) jäävät elämään korona-ajan jälkeen. Luultavasti hyvin harvat. Eräs henkiin jäävistä on varmasti koronavuosi. Muistelemme todennäköisesti vuosikymmentenkin päästä erikoista koronavuotta 2020 – jota valitettavasti saattaa seurata toinenkin koronavuosi.

Koronavuosi on rakenteeltaan niin sanottu läpinäkyvä yhdyssana. Sen merkityksen voi päätellä sen osien korona ja vuosi perusteella: vuosi, jonka aikana koronavirus jylläsi.

Mitä muuta kuin koronaa?

Vaikka koronavirus tuntuu olevan tänä vuonna kaikkialla, onneksi myös kokonaan koronattomiakin sanatulokkaita ilmestyy kieleen jatkuvasti. Yksi viimeaikaisista havainnoista on fosfiini.

Kyseessä on yleensä biologisissa prosesseissa syntyvä myrkyllinen yhdiste, jota tutkijat ovat nyt löytäneet Venuksen kaasukehästä. Fosfiinilöytö on merkittävä, sillä se saattaa vihjata jonkintasoisesta elämästä Venuksessa. Tutkijapiireissä fosfiini ei tietenkään ole uudissana, mutta tavallinen kielenkäyttäjä saattoi hyvinkin törmätä siihen ensimmäistä kertaa Venuksesta tehdyn havainnon yhteydessä.

Joskus erikoiskielinen sana tulee suuren yleisön tietoisuuteen tällä tavalla jonkin yksittäisen tapahtuman välityksellä. Dramaattisin esimerkki tästä ilmiöstä lienee tsunami. Harva tunsi sanaa ennen vuoden 2004 tapaninpäivää, jolloin merenalaisen maanjäristyksen synnyttämä tsunami aiheutti yli 200 000 ihmisen kuoleman.


Mikä uudissanataulu?

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen, Minna Pyhälahti ja Riina Klemettinen keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Jaa