Lukuisat ihmiset ovat saaneet sähköpostissa ns. nigerialaiskirjeitä ja varoituksista huolimatta menneet pyydykseen ja lähettäneet rahaa huijareille. Moni matkailija puolestaan on päässyt rahoistaan turistipyydyksissä. Pyydys on eläinten, etenkin riistan ja kalojen, pyyntiväline. Vaikka itse pyydykset ovat monille jo outoja, sanat ovat tuttuja kuvallisista ilmauksista, jotka tarkoittavat kiinni jäämistä sekä tukalaan tilanteeseen tai petetyksi joutumista.
Lintujen ja jänisten vanhoja silmukkapyydyksiä ovat ansa, lanka ja paula. Sanaristikon ratkojakin saattaa mennä laatijan virittämään ansaan ja hyväuskoinen laihduttaja pillerikauppiaiden lankaan. Silloin tällöin joku joutuu lemmen pauloihin, sillä viisaskin menee vipuun. Myös vipu on vanha pyydys; se muodostuu maahan taivutetusta kasvavasta puusta ja sen latvaan kiinnitetystä ansasta.
Pahassa pulassa oleva on loukussa. Tämän päivän yhteiskunnassa voi joutua esimerkiksi kannustin- tai köyhyysloukkuun taikka kahden asunnon loukkuun. Alkuperäinen loukku on pyydys, jonka kansipuu pudotessaan tappaa eläimen tai sulkee sen häkkiin. Tänä keväänä Helsingissäkin on käytetty loukkuja citykaneja jahdattaessa. Loukkupyydyksiä ovat myös sadin ja nalkki. Kuvallisesti esimerkiksi ryöstäjä voi jäädä satimeen tai nalkkiin.
Silloin tällöin joku joutuu lemmen pauloihin.
Liikenneratsiassa rattijuoppo joutuu poliisin katiskaan tai rysään. Rahakkaita naisia kalastellut Auervaara sai koukkuunsa lukuisia hyväuskoisia ikäneitoja. Myös rahapeleihin, huumeisiin, tv-sarjaan ja vaikkapa avantouintiin voi jäädä koukkuun eli tulla niistä riippuvaiseksi. Uhri saattaa harhautua huijarin verkkoon ja huijari puolestaan joutua poliisin haaviin.
Poliisin jahtaama roisto voi jäädä käpälälautaan eli kiinni, kiikkiin. Käpälälauta on entisajan ketunpyyntiväline, parin metrin korkuinen, litteä, yläpäästään kolmihaarainen puu, jonka teräväreunaisiin loviin kettu syöttiä tavoitellessaan jäi kiinni käpälistään – eikä arvokas turkkikaan vahingoittunut. ”Kiikkiin jääminen” on samaten kuvailmaus; kiikki on riippuvaan köyteen poikittain kiinnitetty kapula, johon teuras- tai turkiseläin ripustettiin nylkemistä varten.
Vanhaan pyyntikulttuuriin kuuluu myös sudenkuoppa. Pyyntikuoppa oli peitetty oksien varaan levitetyillä havuilla ja sammalilla ja keskellä olevaan tolppaan oli kiinnitetty syötti, joko haaska tai elävä porsas, karitsa, kukko tms. Mennessään tavoittamaan houkutinta susi putosi kuoppaan. Kun tämän tietää, ymmärtää myös terveysvalistajan kuvakielen: ”Vähärasvaiset ruoat saattavat olla laihduttajan sudenkuoppa.”
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 24.5.2009.