Uudenvuoden juhlintaan on liittynyt hauskanpitoa jo vanhastaan.

Uurevvuarev viatto oli kauhial leikillistä. (Mellilä)

Uurevvuaren yänä valettiin tinaa ja käytiiv valkosessa vaatteessa, pölöiteltiin [= peloteltiin] toisia. (Kalvola)

Aattona ja uudenvuodenyönä on uskottu voitavan selvittää tulevan vuoden tapahtumista yhtä ja toista:

Uuvevuuve aattoyön ammuttii tulitikuil mitä tulevaan vuoteen [= tulevana vuonna] tapahtuu. Pääst halkastu tulitikku pistettii lattiarakkoo pystyy ja halkastuu vällii laitettii tulitukku poikittai. Sit se sytytettii keskelt palamaa. Tää palava tikku ampais aina jonnekii. Jos se lens hautausmaal päi, se ties kuolemaa, jos se lens merel, ties meril lähtöö. (Koivisto)

Erityistä uteliaisuutta ovat herättäneet tulevan puolison löytyminen tai naimisiinmeno:

Uulev vuolen aattiltam [= aattoiltana] mentiih sikoi röhkittäh. Aina ku tölmäs [= törmäsi, syöksyi] sih pahnaoveh, nii kullekka se (sika) röhki siit, nii se joutu naimisih sinä vuonna. (Iitti)

Otettiin puulaatikosta sylillinen halkoja lattialle. Siitä ne parittain mätettiin laatikkoon takaisin. Jos puita oli pariluku, tiesi se naimisiin menoa. (Valkeala)

Mentiin tuvan perälle ja sieltä viskattiin kenkää ovensuuhun, ja minne päin kengän kärki kääntyi, niin sieltä päin tuli sitten sulhasia siihen kylään. (Hartola)

Kun oli koko aattopäivän syömätä muuta kuin kaksikymmentäviisi pientä suolaista kalaa, niin sitte yöllä unissa kun joku tulee tuomaan vettä lasilla juotavaksi, niin se sitte on vasta oma kulta. (Hartola)

Peelin [= peilin] kahta puolta pit panna kynttilät, ettee Raamattu jonka peälä ol kaksi kultasormusta. Ku nii ootti pimmeessä huoneessa nii varmasti tul peelii suluhase haamu. (Iisalmi)

Jotakin tulevan vuoden onnistumiseksi voi tehdä myös itse:

Uuvenvuuven yönä on mäntävä takaperin saunan lauteille, jotta tulis hyvä vuosi. (Pielisjärvi)

Uutenavuotena kannattaa tarkkailla myös säätä:

Ensmäne suoja uurestvuorest, siit kakssatta päivä nii leikata ruist. Perniö

Kun on usva uunnavuonna, silloin on halla heinäkuussa, talvi keskellä kesää. (Pöytyä)

Uuteev vuateem mennessä pualet talvel lumista. (Suoniemi)

Jos uulenvualen päivänä on lumi aidan päällä kinoksena mutkilla ikään kuin kangasta olisi levitetty kuivaan aidanseiväsparien väliin, tulee seuraavasta kesästä hyvä pellavavuosi. (Luopioinen)

Jos uutena vuotena on paljon tähtiä taevaalla ja lunta paljon puissa, tulloo hyvä marjavuosi. (Pielisjärvi)


Kirjoitus on julkaistu 21.12.2006

Tiesitkö tämän? -palsta ilmestyi Kotuksen verkkosivuilla vuosina 2004–2014. Sarjassa esitellään havaintoja ja poimintoja Suomen murteiden sana-arkiston ja Nimiarkiston kokoelmista.

Jaa