Kouluikäisenä oli tapana kierrättää ystäväkirjoja. Niissä kyseltiin muun muassa lempiväriä, lempiruokaa ja sitä, miksi isona haluaa tulla. Lisäksi sai kertoa, mikä on ”seura, johon kuulun”. Me Pukkilassa kirjoitimme siihen aina PuVe. Se oli paikallisen urheiluseuran, Pukkilan Vesan, lyhenne. 

Pukkilan Vesa on perinteinen urheiluseuran nimi. Nimi paljastaa seuran kotikunnan ja antaa myönteisen viitteen seuran toiminnasta. Liki satavuotias ja monen lajin seura Pukkilan Vesa sanookin toimivansa kasvattajaseurana. Naapurikuntien urheiluseurojen nimistä samaa mallia noudattavat Orimattilan Jymy ja Myrskylän Myrsky. Jälkimmäinen on komea esimerkki seuranimien alkusoinnuttelusta. Melkein yhtä pitkälle pääsivät esimerkiksi Kangasniemen Kalske ja Hankasalmen Hanka. 

Kun seura harjoittaa vain yhtä urheilulajia, ilmoittaa se tämän usein nimessään. Tätä informatiivista mallia edustaa jo Suomen ensimmäisen, vuonna 1856 perustetun urheiluseuran nimi: Segelföreningen i Björneborg. Erilaisista hiihtoseurojen, naisvoimistelijoiden, pesäpalloseurojen ja muiden nimistä yksi suosikeistani on Uintiseura Kuhat. Seuran toiminta ilmoitetaan nimessä sekä suorasti että epäsuorasti. Oman avantouintiseurani nimessä tyydyimme epäsuoraan viestiin, kun nimesimme seuran Myllypuron Mursuiksi. 

Urheiluseurassa pyritään yhdessä voittoon tai ainakin kunnon taisteluun. Varsinkin varhemmissa työväenurheilijoiden seurojen nimissä nämä tavoitteet myös näkyvät. Nimissä on tarmoa, sisua, reipasta, rientoa, reimaa, pontevaa, intoa, iskua, taistoa ja terästä. Urhea urheilija voi olla ominaisuuksiltaan kuin karhu, ilves tai muu peto, yhtä nopea, vahva ja ärhäkkäkin. Karhuja tavataankin monissa urheiluseurojen nimissä: Iisalmen Peli-Karhut, Karhun Pojat, Kontio-Veljet, Tapiolan Otso, Ähtärin Mesikämmenet ja jopa Karhu-Kissat ja monet muut. Ilveksistä tunnetuimmat ovat tietysti Tampereelta. On myös esimerkiksi susia (Sibbo Vargarna), ahmoja (Hyvinkään Ahmat), kärppiä (Oulun Kärpät), haukkoja (Järvenpään Haukat) ja kotkia (Uudenkaupungin Jääkotkat). 

Urheiluseurojen nimille on käynyt kuin monille yritysten nimille. Suomenkieliset ja läpinäkyvät nimet ovat korvautuneet ennen kaikkea englanninkielisillä ja sekakielisillä nimillä. Jääkiekkokentiltä tunnettuja ovat Espoon Blues ja Lahden Pelicans. Jalkapalloa potkii hienosti Tampere United. Monen muun jalkapalloseuran nimessä on puolestaan usein FC (football club), kuten FC Haka, FC Inter ja FC Jazz. Salibandyseuralla saattaa olla nimessään periaatteessa ihan suomeksi – lyhenne SB tai SBS, kuten SBS Panthers tai SBS Cowboys. Salibandy on lajina nuori, joten nimistössä näkee urheiluseurojen nimeämisen tuoreen muodin. 

Moni seura luottaa huippukunnon tai hikitreenin sijaan huumoriin: Aivan Varma Yläkulma, Kirkkonummen Liikunnalliset Juipit, Etelä-Pohjanmaan Vapaustaistelijat, Rökäletappio. Helsingin Tenukepeillä ei taida kaikki vapaa-aika kulua harjoitellessa. 


Kolumni on julkaistu Hiidenkivi-lehdessä 4/2008.

Jaa