Koiria pidetään lähinnä lemmikkeinä, mutta keskuudessamme liikkuu myös eri tehtävissä ihmistä avustavia koiria. Sokean opastamiseen koulutetut opaskoirat, metsästyksessä avustavat metsästyskoirat ja poliisin apunaan käyttämät koulutetut poliisikoirat ovat monille tuttuja.
Liikuntavammaisten avuksi koulutetaan avustajakoiria, jotka auttavat esineiden noutamisessa, ovien avaamisessa, valojen sytyttämisessä ja vaikkapa hissin kutsumisessa. Avustajakoirien valjaissa tai liiveissä on symbolina pyörätuoli; sokeiden opaskoirillahan symbolina on punainen risti. Kuulovammaisten avuksi koulutetaan kuulokoiria, joiden on mm. opeteltava haukkumatta ilmoittamaan omistajilleen puhelimen, ovikellon tai palovaroittimen äänestä.
Suomessa on ollut muutamia vuosia myös kaverikoiratoimintaa. Keltaista huivia työasunaan käyttävät kaverikoirat ovat tavallisia perhekoiria, jotka käyvät ilahduttamassa ihmisiä esimerkiksi vanhainkodeissa, vammaisten palvelukeskuksissa ja päiväkodeissa. Vaativamman erikoiskoulutuksen läpikäyvät terapiakoirat voivat olla mukana myös hoitotilanteissa.
Koirat voivat olla avuksi myös onnettomuustilanteissa. Erilaisiin pelastustehtäviin koulutettujen pelastuskoirien lisäksi apunamme voi olla sortuneiden rakennusten raunioista ihmisiä etsiviä rauniokoiria, lumivyöryn alle jääneitä ihmisiä paikallistavia laviinikoiria (laviini = lumivyöry) ja ruumiita etsiviä ruumiskoiria.
Puolustusvoimien partio- tms. tehtäviin koulutettujen sotakoirien lisäksi armeija voi käyttää apunaan vaikkapa kätkettyjen pommien etsintään koulutettuja pommikoiria tai miinakenttien purkamisessa auttavia, räjähteet haistavia miinakoiria. Myös Rajavartiolaitoksen rajavartijat käyttävät apunaan koiria: rajakoirat eli rajavalvontakoirat auttavat ihmisten jäljittämisessä, ja ennen konttikoiriksi nimitetyt, nykyään rajatarkastuskoiriksi kutsutut koirat auttavat etsimään salakuljetettavia ihmisiä rekkojen konteista ja rahtitiloista. Huumeiden vainuamiseen koulutettuja huumekoiria käytetään mm. tullin apuna.
Rikosten selvittämisessä voidaan käyttää apuna hajukoiria eli hajutunnistuskoiria eli tunnistuskoiria. Koska jokaisella ihmisellä on yksilöllinen ominaishajunsa, hajutunnistuskoirat pystyvät esimerkiksi asetta haistettuaan löytämään sen käyttäjän. Tulipalojen syttymissyitä selvitettäessä voi olla apua palokoirista, jotka koulutetaan tunnistamaan haistamalla palavien nesteiden määriä ja niiden alkuperiä. Homekoira voidaan ottaa avuksi, kun etsitään rakennuksista hometta ja kosteusvaurioita. Lahokoirat puolestaan haistavat esimerkiksi puhelin- tai sähköpylväiden lahovauriot.
Ihmisten apuna toimivat koirat saavat nimityksensä tehtävän mukaan, mutta koirat voivat saada uuden luonnehdinnan myös elämäntilanteensa perusteella. Eronneen koiranomistajapariskunnan koirasta tulee avioerokoira, jonka tapaamisoikeudesta päätetään usein samalla tavalla kuin lasten huoltajuudesta; toisinaan avioerokoira voi jäädä täysin kodittomaksikin. Kaikkia uutta omistajaa odottavia tai sen jo löytäneitä (myös niin sanottuja löytökoiria) voidaan kutsua kodinvaihtajakoiriksi, ”rescuekoiriksi”.
Koira-sanalla voidaan tarkoittaa muutakin kuin eläintä. Mäyräkoiraksihan kutsutaan nykyään leikillisesti myös pitkää, kahdentoista olut- tm. pullon kartonkipakkausta. Myös viivattomaan paperin alla kirjoitettaessa käytettävään, paperin läpi näkyvään apuviivastoon liittyy koira; tätä – monille nykyajan ihmisille tuntematonta – apuviivastoa kutsutaan nimittäin laiskaksikoiraksi. Koiria on siis monenlaisia.
Julkaistu 11.11.2005 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013).