Telakka määritellään Kielitoimiston sanakirjassa paikaksi, jossa rakennetaan aluksia tai johon ne saatetaan kuiville esimerkiksi korjausta varten. Telakalla voidaan tarkoittaa myös teollisuuslaitosta, joka harjoittaa laivanrakennusta tai -korjausta.

Telakalla on kuitenkin nykyään myös muunlaisia merkityksiä. Esimerkiksi joitakin MP3-soittimia voidaan liittää telakkaan, joka mahdollistaa musiikin kuuntelemisen kaiuttimesta kuulokkeiden sijaan. Myös kannettavaan tietokoneeseen voidaan yhdistää telakka, johon liitetään kaikki halutut lisälaitteet, esimerkiksi erillinen näyttö tai näppäimistö. Jos kannettavan haluaa ottaa mukaansa, sitä ei tarvitse irrottaa kaikista oheislaitteista vaan ainoastaan telakasta. Hieman samaan tapaan toimii pikkulasten turvaistuinten telakka; koska autoon kiinnitetään pelkkä telakka koko turvaistuimen sijaan, voi itse istuinosan tarvittaessa irrottaa helposti.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan ilmauksella olla telakalla on erityinen, leikillinen merkitys ’olla synnytyssairaalassa’. Nykykielessä telakalla voivat kuitenkin olla muutkin kuin laivat ja synnyttäjät. Esimerkiksi musiikkiyhtyeet ja -artistit saattavat jäädä telakalle – siis tauolle. Jos urheilija on telakalla, kyse on tavallisesti loukkaantumisesta tai joukkuepeleissä esimerkiksi pelikiellosta. Telakalle voi laittaa myös esimerkiksi huonon parisuhteen tai kiireiden vuoksi vaikka koko vapaa-ajan.

Usein telakalla oleminen on väliaikaista. Telakalla ollut yhtye saattaa palata takaisin, eikä telakalla olevan urheilijankaan ura ole välttämättä ohi. Joskus telakalle voidaan kuitenkin jäädä pysyvästikin: ”Timo Rautiainen kertoi pari kuukautta sitten legendaarisen kokoonpanon, Trio Niskalaukauksen, jäävän lopullisesti telakalle.” (Iltalehti 16.12.2006)


Julkaistu 4.6.2010 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013).

Jaa