Jo aiemmin tällä palstalla on esitelty hyvikset ja pahikset, jotka voivat olla esimerkiksi elokuvien sankareita ja konnia. Heidän jälkeensä ovat julkisuuteen astuneet tavikset, joita näkee televisiossa keskustelemassa ”talkkareissa” (eli talk show -ohjelmissa) mutta varsinkin sellaisissa tosi-tv-lähetyksissä, joissa tavalliset ihmiset päästävät kamerat kurkistamaan elämäänsä tai asettuvat erilaisten selviytymispelien osallistujiksi. Tavis on siis tavallinen ihminen ja julkkiksen vastakohta – paitsi että televisiossa esiintyvä tavis saattaakin pian olla julkkis.

Taviksella on kuitenkin kilpailija: Kielitoimistoon on ilmoitettu, että ainakin jossain päin Suomea sanaparista tavan ihminen on tullut varsinainen muoti-ilmaus. Samalla on pyydetty selvitystä siitä, mikä ja millainen tavan ihminen loppujen lopuksi on. Monien korvissa kun sana tavan tuntuisi vaativan jotain täsmennystä (”minkä tavan?”).

Vastaus löytyy suomen kielen murteista: tavan ihminen (tavan poika, tavan mies) tarkoittaa varsinkin eräissä Pohjois-Karjalan murteissa samaa kuin tavallinen ihminen. Sillä on usein myös merkitys ’kunnon ihminen’, ihminen jolla on kunnon tavat, siis ’kunnollinen’ (tähän adjektiiviin sisältyy samalla lailla sana kunto kuin adjektiiviin tavallinen sisältyy sana tapa). Esimerkiksi Kiihtelysvaaran sanakirjasta löytyy esimerkki, jossa todetaan: ”muuten [lukuun ottamatta heikkouttaan naisiin] se on aivan tavan mies, viisas ja kova ruatamaan”. Vahvistussanaa tavan merkityksessä ’kunnon’ voidaan murre-esimerkkien mukaan käyttää muissakin yhteyksissä kuin ihmisistä puhuttaessa, esimerkiksi tavan saalis tarkoittaa samaa kuin kunnon saalis (’hyvä saalis’).

Vaikka uudet ilmaukset taviksineen kaikkineen leviävät nopeasti joka puolelle Suomea, elää tavan ihminen siis yhä myös muualla kuin vain murrearkiston ja sanakirjojen kätköissä. Vähän aikaa sitten hain Internetin avaruudesta J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjoja käsitteleviä sivuja, joilta löytyy muun muassa lukijoiden kuvauksia kirjoista ja niiden henkilöistä. Kirjojen yhtä vaikuttavaa hahmoa, metsänvartija Hagridia kuvattiin eräällä sivulla selittämällä, että tämä on ”neljä kertaa leveämpi kuin tavan ihminen”. Joensuun puolessa on tavan ihmistä verrattu toisaalta nörtteihin (”Eivät vain nörtit ole hukkumassa tietokoneen syövereihin, myös tavan ihminen on samassa verkossa”), toisaalta vaikuttajiin (”Verrattuna pääministeri Lipposeen tavan ihminen – –”). Yleensä tavan ihminen esiintyy sellaisessa yhteydessä, että myös murreilmaisua tuntematon arvaa sen merkityksen ainakin suurin piirtein oikein.


Kirjoitus on julkaistu Ajan sana -palstalla Hiidenkivi-lehdessä 2/2003.

Jaa