Luin lehdestä väkivaltatapauksesta. Tuomio oli vuoden verran vankeutta. Uutisen mukaan kyseessä oli tavallinen pahoinpitely.
Miten pahoinpitely voi olla tavallista? Tarkoitettiinko, että tällaisia rajulta vaikuttavia väkivaltatapauksia esiintyy paljon ja yleisesti? Vai haluttiinko ilmaista, että tällainen väkivalta on maassamme jopa tavanomaista, vakiintunutta, säännöllistä ja normaalia? Vai tarkoitettiinko, että kyseinen tapaus on lajissaan, pahoinpitelytapauksena, tyypillinen? Tällaiset merkitykset tavallinen-sanalle voi löytää. Viimeinen vaihtoehto tuntuisi hyväksyttävimmältä. Silti tästäkään ei ole kysymys.
Sellaista termiä kuin tavallinen pahoinpitely ei lakikieli tunne. Lehden uutisoimassa tapauksessa oli kyseessä pahoinpitely. Rikoslain 21. luvun viides pykälä määrittelee pahoinpitelyn tunnusmerkit ja sen, millaista rangaistusasteikkoa tapausten yhteydessä käytetään. Kuudennessa pykälässä määritellään, milloin pahoinpitely on törkeä, seitsemännessä, milloin pahoinpitely on lievä. Kaikki tapauksethan eivät ole samanlaisia, ja oikeuslaitos tarvitsee välineitä käsitellä erilaisia rikoksia. Näistä kolmesta puhutaan toisinaan pahoinpitelyrikoksina.
Miten pahoinpitely voi olla tavallista?
Muita rikoslain 21. luvun henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia ovat mm. tappo, murha, surma, kuolemantuottamus, törkeä kuolemantuottamus, vammantuottamus, törkeä vammantuottamus ja heitteillepano. Seksuaalirikoksista on säädetty edellisessä luvussa.
Kansan suussa pahoinpitelyrikos, jonka ei voi katsoa olevan törkeä mutta ei myöskään lievä, on saanut määritteen tavallinen – rinnastaen punainen, joka ei ole tumman- eikä vaaleanpunainen olisi tavallinen punainen. Puhumme kuitenkin vaaleanpunaisesta, punaisesta ja tummanpunaisesta.
Tavallinen pahoinpitely lipsahtaa silloin tällöin myös asiantuntijan suusta. Se on päässyt pujahtamaan niin rikosoikeuden tentin mallivastaukseen kuin hallituksen esitykseenkin. Jos joskus on välttämätöntä korostaa, että pahoinpitelyllä tarkoitetaan rikoslain 21. luvun viidennessä pykälässä säädettyä pahoinpitelyrikosta, lain kohdan voi merkitä näkyviin.
Myös toimittajalta vaaditaan tarkkuutta. Mikään pahoinpitely ei ole tavallinen pahoinpitely.
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 20.8.2006.