Kielitoimisto ja sen suomen kielen lautakunta pohtivat jo hyvissä ajoin 1980-luvun puolella, miten uuden vuosituhannen ensimmäistä vuosikymmentä voitaisiin nimittää. Eihän sille käynyt nimitys 2000-luku, joka tarkoittaa koko vuosituhatta, enempää kuin kymmenlukukaan, joka on alkanut vasta nyt, vuonna 2010.

Kaivattiin sanaa, joka rinnastuisi viisikymmenlukuun tai ”kuuskytlukuun”. Suositukseksi annettiin tuolloin sana ensikymmen. Silloin ei tiedetty, että 1980- ja 1990-luku saisivat jälkikäteen lempinimet kasari ja ysäri, joita vastaavia ilmauksia myöhemmin kaivattaisiin myös tulevalle kymmenelle, ainakin epävirallisesti.

Sanaa ensikymmen ei  toistaiseksi juuri ole käytetty, mutta tuota vuosikymmentä jälkeenpäin tarkasteltaessa sitä kai vasta tarvitaankin. Ensikymmenluvun viimeisen kuukauden aikana nimityksestä kysyttiin Kielitoimistosta monta kertaa, ja siitä myös kirjoitettiin vuodenvaihteen lehdissä. Suositusta moitittiin turhan juhlalliseksi, Helsingin Sanomissa (3.1.2010) jopa ”tanttamaiseksi”. Tilalle tarjottiin rennompaa ilmausta nolkytluku eli nolari.

Miksi ensikymmen olisi tanttamainen? Sana ensi merkityksessä ’ensimmäinen’ tuntuu ehkä vanhanaikaiselta, koska se on osittain korvautunut arkisella ekalla. Koulun ensi- tai ensimmäisen luokan ja ensiluokkalaisten sijasta puhutaan tiedotusvälineissäkin usein ekaluokasta ja ekaluokkalaisista. Toisaalta sellaiset sanat kuin ensi-ilta ja ensiesitys eivät kai kuulosta erityisen tanttamaisilta, eivät liioin sellaiset uudehkot ensi-alkuiset sanat kuin ensiasunto, ensihoito, ensihoitaja ja ensi-isku, joita Nykysuomen sanakirja ei vielä tuntenut.

Nolkytluku on hauska oivallus, mutta sana on tyylilajiltaan niin arkinen, että tuskin sitä ihan lähiaikoina käytetään esimerkiksi historian alan väitöskirjoissa. Viimeksi mainituissa taas saatetaan hyvinkin malttaa ilmaista asia useammalla sanalla tyyliin vuosituhannen ensimmäinen vuosikymmenen tai 2000-luvun ensimmäiset kymmenen vuotta tai vain vuosituhannen alku.

Entä jos ilmenee, että ensikymmen hahmottuu ihan omanlaisekseen ja sen ihmiset ja ilmiöt halutaan tyypitellä yhteen sanaan – samalla tavalla kuin vaikkapa kuusikymmenlukulaiset ja kuusikymmenlukulaisuus? Tarjolla ovat kielilautakunnan ehdottamat sanat ensikymmenlukulaiset ja ensikymmenlukulaisuus. Niiden rinnalla tietenkin niin nolkytlukulaiset kuin nolaritkin mahtuvat samaan maailmaan, vaikka eivät ehkä ihan samaan tekstilajiin.


Kirjoitus on julkaistu Ajan sana -palstalla Hiidenkivi-lehdessä 1/2010.

Jaa