”Pörssikurssit tippuneet rajusti”, otsikoitiin lehdessä. Ilmaus on jotenkin ristiriitainen: tekemisen tapaa ilmaistaan vahvalla sanalla rajusti, mutta tekemisen verbi tippua on teholtaan vaatimaton – sanan tyyliin nyt puuttumatta.
Paljon vahvempi ilmaus on ”raju romahdus”, jolla kuvattiin erään yhtiön osakkeiden arvon laskua; siinä pudotaan niin että rytinä kuuluu. Kuulovaikutelmaa tehostaa vielä alkusointu. Mutta voiko tästä juuri enää panna paremmaksi, tehokkaammaksi, dramaattisemmaksi? Mitä ”rajummin romahdellaan”, sitä vähemmän se tehoaa, ja taas pitää löytää entistä voimakkaampia ilmauksia.
Mitä ajastamme kertoo se, että tiedotusvälineissä pitää tämän tästä turvautua näin voimakkaisiin ilmauksiin. Varsinkin talouskieli tuntuu niitä tarvitsevan. Rajusti-ilmauksella tehostetaan etenkin hinnan, määrän tai kannattavuuden muutosta: ”Kiinteistöverot nousevat rajusti”; Myynti laskenut rajusti”; ”Öljy halpenee rajusti”; ”Digiboksien hinnat vaihtelevat rajusti”; ”Raisio raivaa rajusti”; ”BBC leikkaa työpaikkoja rajusti”.
Voisiko syynä olla 1990-luvun alun talouslama, jonka dramaattisiin käänteisiin tarvittiin entistä vahvempia ilmauksia? Niistä ajoista nimittäin juontaa näiden ilmausten ”rajusti” lisääntynyt käyttö. Olisivatko ne ”jääneet päälle” samalla tavoin kuin sosiaali-, terveys- tai koulumenojen jatkuvat supistukset – myönteiseksi kääntyneestä talouskehityksestä huolimatta?
Toki ”rajusti” toimitaan muuallakin kuin talousalalla: ”Turskaa ylikalastetaan rajusti”; ”Tapaturmat muuttuneet rajusti”; ”Digikuvien laatu vaihtelee rajusti”; ”Alkoholin salakuljetus romahti, tupakan kasvoi rajusti”.
Romahtamista käytetään nykyään melko vähäistäkin supistumista, vähenemistä tai pienenemistä ilmaisemassa (HS:n kieli-ikkuna 15.10.06), mutta ei muutosten rajuuskaan aina kovin kummoista ole. Otsikosta ”Asuntokauppa hiipunut rajusti” herää epäilys – niin kuin alussa mainitun tippumisen esimerkissäkin – onko kirjoittaja tarttunut tähän muodikkaaseen vahvistussanaan lainkaan miettimättä, sopiiko se yhteyteen.
Voiko ilmauksia rajusti ja romahtaa enää pitää muotisanoina? Muodillehan on tyypillistä, että se tulee ja menee. Eräässä kirjoituksessa 1990-luvun puolivälissä nähtiin näiden sanojen suurimman suosion olevan jo väistymässä. Ennustus ei ole käynyt toteen, päinvastoin.
Kielitoimiston sanakokoelmaan on poimittu jo 1980-alussa joitakin nykytyylisiä rajusti-ilmauksia mutta myös kuin tulevaa buumia enteillen raju-sanasta johdettu rajuilu: ”Ajan henki, rohkeus, luovuus, rajuilu, fiilikset, performanssi, uusi, uuden etsiminen.”
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 12.3.2007.